ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣΜέληΕν Ενεργεία | Διατελέσαντες | Επίτιμα

Εν Ενεργεία Δήμαρχοι

επιστροφή λίστα

Φιλίππου Πέτρος
Δήμαρχος Σαρωνικού

Γεννήθηκε στα Καλύβια Θορικού Αττικής το 1956. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ παράλληλα φοίτησε και στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Γαλλικά αλλά και Αλβανικά. Εργάστηκε ως Αρχαιολόγος στην Κω, στη Ρόδο, στα Μέγαρα και στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων ενώ από το 1995 είναι διορισμένος φιλόλογος εκπαιδευτικός. Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Σωτηρίου και έχουν δύο παιδιά.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ

Έχει επιμεληθεί και δημοσιεύσει μέχρι σήμερα τα βιβλία "Άπαντα του Καλυβιώτη Αρχαιολόγου Χρίστου Πέτρου - Μεσογείτη" 1984, τους τέσσερις τόμους των Πρακτικών των Επιστημονικών Συναντήσεων Α', Β', Γ', Δ' (1984-1990) και τα "ΚΑΛΥΒΙΑ-ΘΟΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, Ιστορική - Αρχαιολογική Περιήγηση" 2000. Έχει δημοσιεύσει επίσης πολλά άρθρα για την Αρχαιολογία, Ιστορία, Λαογραφία και την Αρβανίτικη διάλεκτο της Αν. Αττικής.

Ήταν μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων και Αρχαιοτήτων Στερεάς Ελλάδας (1994-1998). Υπήρξε πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής και παραμένει μέλος της έως σήμερα, ενώ από το 2000 είναι και μέλος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής.

ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ

Έχει διατελέσει Κοινοτικός Σύμβουλος της Κοινότητας Καλυβίων την τετραετία 1986-1990, υποψήφιος βουλευτής το 1989, Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων την τετραετία 1990-1994 και Δήμαρχος του Δήμου Καλυβίων από το 1995 έως και το 2006. Στις Δημοτικές Εκλογές τον Οκτώβριο του 2006 επανεξελέγη Δήμαρχος για 5η συνεχή τετραετία. Ήταν Πρόεδρος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Καλυβίων και Πρόεδρος των Οργανωτικών Επιτροπών των Α', Β ', Γ' και Δ' Επιστημονικών Συναντήσεων Νοτιοανατολικής Αττικής (1984-1989).

Εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (1991-1994) και Νομαρχιακός Σύμβουλος Αν. Αττικής (1991-1992).

Επίσης είναι μέλος του Δ.Σ. της Συνεργασίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νοτιοανατολικής Αττικής από το 1999 μέχρι σήμερα καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής από το 1995 μέχρι σήμερα.

Εκλέχθηκε Αντιπρόσωπος της Ολομέλειας των Συνεδρίων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας για την τετραετία 1999-2002.

Είναι αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στους Δήμους και Περιφέρειες του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων Μεσογείου "Αμφικτυονία" και αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκτυο Πόλεων Μεσογείου "Αμφικτυονία" και αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκτυο Πόλεων Μεσογείου COPPEM. Είναι μέλος της Επιτροπής για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε συνέδρια που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για θέματα αυτοδιοίκησης.

Από τον Μάρτιο του 2003 έως και τον Απρίλιο του 2007 διετέλεσε Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Στις πρόσφατες εκλογές για ανάδειξη της νέας διοίκησης της ΤΕΔΚΝΑ, εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΡΟς
Δήμαρχος Σαρωνικού