ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣΔραστηριότητεςΕκδηλώσεις | Ημερίδες | Συναντήσεις

Ημερίδες

επιστροφή λίστα

Μετανάστευση και σχέσεις με τις τρίτες χώρες
14/03/2009

Καθώς οι περιφέρειες και οι δήμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ένταξης στις κοινωνικές και οικονομικές τους πολιτικές, η μετανάστευση αποτελεί πάντοτε καίριο ζήτημα στην Επιτροπή των Περιφερειών. Η Σϋνοδος της Ολομέλειας του περασμένου Φεβρουαρίου συζήτησε τρεις γνωμοδοτήσεις σχετικά με τη μετανάστευση, μεταξύ των οποίων και τη γνωμοδότηση που συνέταξε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, δήμαρχος Αιγάλεω, με Θέμα Τοπικές και Περιφερειακές αρχές στην πρώτη γραμμή των ενταξιακών πολιτικών".

Η γνωμοδότηση στην οποία επισημαίνεται ο ρόλος των υποεθνικών αρχών τόσο στη χώρα προέλευσης όσο και στη χώρα υποδοχής, για την επιτυχή ένταξη μίας χώρας, εγκρίθηκε ομόφωνα από την 78η Σύνοδο Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών.
Στη γνωμοδότηση ο εισηγητής υπογραμμίζει ότι η ένταξη των μεταναστών, είναι μια αμφίδρομη διαδικασία που απαιτεί αμοιβαία δέσμευση και αποτελείται από δικαιώματα και υποχρεώσεις για την κοινωνία υποδοχής και για τους μετανάστες. Προϋποθέτει τόσο την προθυμία των μεταναστών να αναλάβουν την ευθύνη για ενσωμάτωση στην κοινωνία υποδοχής τους, όσο και την προθυμία των πολιτών της Ε.Ε. να αποδεχθούν και να ενσωματώσουν τους μετανάστες. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η επιτυχία μιας πολιτικής ένταξης απαιτεί μια συνεκτική, ολοκληρωμένη, αποκεντρωμένη και συλλογική προσέγγιση με τη συμμετοχή του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Μετη γνωμοδότηση αυτή η ΕτΠ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., όπως η δημιουργία του φόρουμ για την ενσωμάτωση που θα λειτουργήσει τον επόμενο Απρίλιο, και εκτιμά ότι ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως αρχή, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ως μέθοδος, και η αύξηση των πιστώσεων του Ευρωπαϊκου Τεμίου Ένταξης, ως μέσο, αποτελούν τις βασικές προυποθέσεις για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών ένταξης και την ανάδειξη της μετανάστευσης σε παράγοντα ανάπτυξης και προόδου.

Επίσης, η ολομέλεια της ΕτΠ έκανε δεκτή την πρόταση του κ. Καλογερόπουλου για τη θέσπιση Βραβείων Ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών, που θα απονέμονται σε μετανάστες ή/και φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης των μεταναστών (τοπικές ή περιφερειακές αρχές επιχειρήσεις, οργανισμούς, ενώσεις, ιδρύματα, φυσικά πρόσωπα, κλπ...)
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η γνωμοδότηση για ένα δύσκολο και επίκαιρο θέμα όπως η ενσωμάτωση των μεταναστών ανατέθηκε σε Έλληνα εισηγητή. Παρότι ήταν η πρώτη φορά που η ΕτΠ ασχολήθηκε με αυτό το θέμα η εισήγηση του Κ. Καλογερόπουλου, έγινε αποδεκτή ομόφωνα από όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Πράσινη βίβλος και διπλωματία των δήμων
Η Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών εξέτασε επίσης το σχέδιο γνωμοδότησης της Ursula Mannle, μέλους του κοινοβουλίου της Βαυαρίας με θέμα "Πράσινη Βίβλος για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα" η οποία αναφέρεται στον ρόλο της εκπαίδευσης στην ένταξη παιδιών και νέων από οικογένειες μεταναστών. Σε μια ακόμη γνωμοδότηση που συνέταξε η Ελένη Λουκαΐδη, δημοτική σύμβουλος Λευκωσίας γίνεται αναφορά στις γέφυρες που μπορούν να οικοδομήσουν οι δήμοι με τρίτες χώρες. Η γνωμοδότηση με θέμα "Διπλωματία των Δήμων" αναφέρεται στη σημασία των δήμων κατά τη θεμελίωση λειτουργικής δημοκρατιας σε ολα τα επιπεδα και, κατά συνεπεία, στη δημιουργία σταθερού περιβάλλοντος όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζουν ειρηνικά σε κλίμα ευημερίας.ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙς

22/02/2018
Συνάντηση της Ένωσης με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σπύρο Κοκκινάκη

08/02/2018
Συνάντηση του Προεδρείου της ΕΝ.Δ.Α. με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Α. κ. Γ. Ιωακειμίδη

08/02/2018
Συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΝ.Δ.Α. με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της νεοσυσταθείσας Ένωσης Δημάρχων Κρήτης

15/02/2017
Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη

07/10/2016
Συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της ΠΕΔΑ κ. Νικόλαο Σαράντη

03/03/2016
Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

17/06/2015
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΠΕΔΑ κ. Ηρακλή Γκότση

21/05/2015
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη

25/07/2014
Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο

27/09/2013
Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη

WEB TV ΣΥΛΛΟΓΟΥ