ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣΔραστηριότητεςΕκδηλώσεις | Ημερίδες | Συναντήσεις

Ημερίδες

επιστροφή λίστα

Το «Σύμφωνο των δημάρχων»
14/03/2009

Περισσότερες από 350 πόλεις ανά την Ευρώπη δεσμεύθηκαν, υπογράφοντας το "Σύμφωνο των Δημάρχων", να επιτύχουν αποτελέσματα πέραν του στόχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον ενεργειακό τομέα για περικοπή των εκπομπών C02 κατά 20% μέχρι το 2020. Με την πρωτοβουλία αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την Επιτροπή των Περιφερειών, οι εκπρόσωποι εξήντα και περισσότερων εκατομμυρίων πολιτών θα συνεργαστούν νια να επιτύχουν την κοινή επιδίωξη αλλαγής του περιβάλλοντος και σοφότερης χρήσης της ενέργειας.

"Το πλείστο της ενέργειας που παράγεται στην Ευρώπη καταναλώνεται στις αστικές περιοχές. 0 αγώνας αντιμετώπιισης της κλιμαιτικής αλλαγής πρέπει να δοθεί και να κερδηθεί στις πόλεις. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, η δέσμευση την οποία αναλαμβάνουν οι δήμαρχοι από όλα τα σημεία της Ευρώπης υπογράφοντας το Σύμφωνο των Δημάρχων, μας στέλνει ηχηρό μήνυμα ελπίδας, ειδικότερα στις δύσκολες στιγμές που ζούμε τώρα", δήλωσε ο Επίτροπος Piebalgs.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Luc Van den Brande, μιλώντας στην τελετή υπογραφής, που πραγματοποιήθηκε στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι το "Σύμφωνο των Δημάρχων" αποτελεί εξαίρετη πρωτοβουλία που θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Επιτροπή των Περιφερειών. "Οι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρώπης για περιστολή της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου θα επιτευχθούν μόνον εφόσον οι Ευρωπαϊκές τοπικές και περιφερειακές αρχές ενώσουν τις προσπάθειες τους και ενεργήσουν ως εταίροι. Το Σύμφωνο δεν προορίζεται για τις μεγάλες πόλεις και μόνο: ακόμη και μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις, ακόμη και ολόκληρες περιφέρειες, θα πρέπει επίσης να ενθαρρυνθούν να υπογράψουν το Σύμφωνο και να αναδειχθούν εγγυητές του περιβάλλοντος.

Η Επιτροπή των Περιφερειών διερευνά επίσης την ιδέα δημιουργίας ενός δικτύου πόλεων και περιφερειών που έχουν προσυπογράψει το Σύμφωνο, βοηθώντας τις έτσι να μοιραστούν ιδέες και εμπειρίες ορθής πρακτικής.
Περισσότεροι από 100 δήμαρχοι από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στην εναρκτήρια τελετή στην οποία παρέστη σαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, ο αρμόδιος για την Ενέργεια Ευρωπαίος Επίτροπος Andris Piebalgs, ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Luc Van den Βrande.

Καλογερόπουλος: Όλοι μαζί για την προώθηση του Συμφώνου
Το παρόν στην τελετή έδωσε και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος υπέγραψε το Σύμφωνο επισημαίνοντας τη σημαντική ευκαιρία που παρέχει στους δημάρχους, προκειμένου να κινητοποιήσουν τους πολίτες σε συλλογική και θετική δράση για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην Ολομέλεια της Επιτροπής Περιφερειών εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο κ. Καλογερόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας ότι απαιτούνται υπεύθυνες και ξεκάθαρες πρωτοβουλίες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε αυτό το πνεύμα πρότεινε την δημιουργία μιας πλατφόρμας μέσα στην Επιτροπή των Περιφερειών η οποία θα αποτελείται από μέλη της τα οποία είτε έχουν υπογράψει το Σύμφωνο, είτε όχι. Ο βασικός σκοπός αυτής της πλατφόρμας θα είναι η προώθηση των στόχων του Συμφώνου των Δημάρχων αλλά σε συνεργασία με την γραμματεία του Συμφώνου. Οι εργασίες της, σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο, θα συμβάλλουν και στην κατάρτιση της μελλοντικής ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα αποτελέσματα του Συμφώνου, ένα χρόνο μετά την υπογραφή του. "Μόνο αν δουλέψουμε όλοι μαζί και ενθαρρύνουμε περισσότερες πόλεις να συνεργαστούν, αυτή η πρωτοβουλία θα προχωρήσει μπροστά" κατέληξε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ.ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙς

07/06/2022
Συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης Δημάρχων με τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε.

09/06/2021
Συνάντηση με το επίτιμο μέλος Δημήτρη Αβραμόπουλο

10/04/2021
Συνάντηση της Ένωσης Δημάρχων με τον κ. Στέλιο Πέτσα.

22/03/2021
Συνάντηση της Ένωσης Δημάρχων Αττικής με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.

23/06/2020
Συνάντηση της Ένωσης Δημάρχων Αττικής με τον Διονύση Χατζηδάκη

23/06/2020
Συνάντηση της Ένωσης Δημάρχων με τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη

22/06/2020
Ριζοσπαστικές προτάσεις της Ένωσης Δημάρχων στον Υπουργό Εσωτερικών

22/06/2020
Συνάντηση της Ένωσης Δημάρχων Αττικής με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα

20/06/2020
Διευρυμένο Συμβούλιο του Δ.Σ. της Ένωσης Δημάρχων Αττικής στα Βίλλια

06/03/2020
Συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης Δημάρχων Αττικής με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

WEB TV ΣΥΛΛΟΓΟΥ