ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣΓραφείο ΤύπουΑνακοινώσεις | Ομιλίες | Συνεντεύξεις | Θέματα ΔΣ & Αποφάσεις | Δελτία Τύπου | Περιοδικό

Ανακοινώσεις

επιστροφή λίστα

ΨΗΦΙΣΜΑ
17/07/2017

Αθήνα 18 Ιουνίου 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ


Στο πλαίσιο των εργασιών του 9ου Forum που διεξήχθη στο Πόρτο Χέλι – Σπέτσες 17 – 18 Ιουνίου 2017 ΟΜΟΦΩΝΑ υιοθετήθηκε το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού μετά από εισήγηση του κ. Γεωργίου Σωφρόνη Δημάρχου Σαρωνικού που έχει ως εξής:

Δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα της παραλίας των Αλυκών Αναβύσσου
Οι παραλίες του Δήμου Σαρωνικού ανήκουν στους πολίτες κι όχι στην ΕΤΑΔ
Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα των δημοτών μας για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του Δήμου
Το δικαίωμα διαχείρισης των παραλιών ανήκει στους Δήμους και όχι στην Κεντρική Εξουσία
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στα σχέδια της Διοίκησης της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε. να αφαιρέσει τη διαχείριση της παραλίας των Αλυκών Αναβύσσου από τον Δήμο, θέτοντας ευθέως υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της θάλασσας.

Ο Δήμος Σαρωνικού, υπερασπιζόμενος στην πράξη αυτό το αγαθό, έχει διατηρήσει μέχρι τώρα ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες στο σύνολο των παραλιών του Δήμου, διασφαλίζοντας μάλιστα δωρεάν χρήση των ομπρελοξαπλοστρών σε όσες παραλίες έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο.
Ειδικά για το παραλιακό τμήμα των Αλυκών Αναβύσσου, ο Δήμος έχει ήδη εκπονήσει και καταθέσει μελέτη ανάπλασης και ανάδειξης, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τη βιώσιμη και υπεύθυνη διαχείρισή του, με σεβασμό στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, στους κατοίκους και στους επισκέπτες της περιοχής.
Αγνοώντας σκόπιμα και επιδεικτικά τη συγκεκριμένη μελέτη, η ΕΤΑΔ Α.Ε. προχώρησε αιφνιδιαστικά στην προκήρυξη διαγωνισμού για την εκμίσθωση χώρων συνολικής έκτασης άνω των 22.000 τ.μ., στους οποίους σχεδιάζει να λειτουργήσουν 5 καντίνες με ομπρελοξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα, 2 πάρκινγκ αυτοκινήτων, λούνα παρκ και επιχειρήσεις θαλάσσιων παιχνιδιών.

Με τις ενέργειες αυτές, αφαιρείται κάθε δυνατότητα ελέγχου της παραλίας των Αλυκών από τον Δήμο και απειλείται ευθέως το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών. Ειδικότερα:

-Οι λουόμενοι θα πρέπει πλέον να πληρώνουν για τη στάθμευση των αυτοκινήτων τους, ενώ μέχρι τώρα είχαν τη δυνατότητα να σταθμεύουν δωρεάν.
-Η πρόσβαση προς τη θάλασσα θα αποκλειστεί
-Δεν θα υπάρχει ελεύθερο τμήμα παραλίας για τους πολίτες που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να πληρώσουν για τη χρήση ομπρελοξαπλώστρας.

Είμαστε αποφασισμένοι και ηθικά υπόχρεοι έναντι των συμπολιτών μας να μην επιτρέψουμε να συντελεστεί αυτό το έγκλημα.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά

Οι παραλίες του Δήμου Σαρωνικού ανήκουν στους πολίτες κι όχι στην ΕΤΑΔ
Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα μας για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του Δήμου
Είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της Αυτοδιοίκησης να διαχειρίζεται ο κάθε Δήμος τις παραλίες του προς όφελος των πολιτών, κι όχι το Κεντρικό Κράτος προς όφελος των ολίγων.

Απαιτούμε

Να διακόψει άμεσα η ΕΤΑΔ Α.Ε. τη διαδικασία με τους προκηρυχθέντες διαγωνισμούς
Ζητούμε από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να παρέμβουν ενάντια στο σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της παραλίας των Αλυκών Αναβύσσου.
Διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για μεταβίβαση της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των παραλιών στους Δήμους, σύμφωνα και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του σημερινού Πρωθυπουργού.

Αποφασίστηκε η προώθηση του στα αρμόδια όργανα.
ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣΟΜΙΛΙΕς

16/09/2021
Χαιρετισμός του κ. Θεόδωρου Γεωργάκη Γ.Γραμματέα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής στο 12ο FORUM Αυτοδιοίκησης

22/03/2021
ΔΕΔΔΗΕ – ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ – ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και ο ΔΗΜΟΤΗΣ (;) «Το μεγάλο βραχυκύκλωμα!»

15/05/2019
Άρθρο του Παύλου Καμάρα, Προέδρου της Ένωσης Δημάρχων Αττικής "Η ευθύνη του ψηφοφόρου"

23/04/2019
Τα όρια κριτικής των ΜΜΕ στα δημόσια, και ιδίως στα πολιτικά, πρόσωπα, Δημήτριος Βερβεσός – Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

19/04/2019
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Νεκτάριος Ι. Πολυχρονίου, Δικηγόρος

19/04/2019
Το δικαίωμα και τα όρια του στην πολιτική αντιπαράθεση Αθανάσιος Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος

07/12/2017
Ομιλία του Προέδρου της ΕΝ.Δ.Α., κ. Παύλου Καμάρα στα «Βραβεία της Αυτοδιοίκησης»

14/09/2017
Εισήγηση κ. Γιώργου Ιωακειμίδη στο 9ο FORUM Τ.Α. Πόρτο Χέλι 17/6/2017

13/09/2017
Παρέμβαση κ. Χρήστου Πάλλη στο 9ο FORUM Τ.Α.

13/09/2017
Παρέμβαση κ. Πέτρου Φιλίππου στο 9ο FORUM Τ.Α. Πόρτο Χέλι 17/6/2017

WEB TV ΣΥΛΛΟΓΟΥ