ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣΓραφείο ΤύπουΑνακοινώσεις | Ομιλίες | Συνεντεύξεις | Θέματα ΔΣ & Αποφάσεις | Δελτία Τύπου | Περιοδικό

Ανακοινώσεις

επιστροφή λίστα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
24/05/2021

Αθήνα 24 Μαΐου 2021


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Ένωση Δημάρχων Αττικής χαιρετίζει την κατάθεση του Νομοσχεδίου που αφορά στον εκλογικό Νόμο της Αυτοδιοίκησης για ψήφιση στη Βουλή.
Ένα Νομοσχέδιο που κινείται μέσα στο πλαίσιο των βασικών αρχών που η Ένωσή μας είχε καταγράψει ως προϊόν διεργασιών στα Φόρουμ και τις Συνελεύσεις της.

Αφού διασφαλίζεται κατ’ αρχήν η κυβερνησιμότητα των Δήμων, η συσπείρωση των ομογενών τοπικών δυνάμεων, η λογοδοσία του Δημάρχου, η αξιοπιστία του υποψηφίου Δημάρχου, καθώς και η ομαλότερη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων.

Παράλληλα όμως, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της, διότι βελτιωτικές προτάσεις που κατέθεσε στη διαβούλευση του Νομοσχεδίου αγνοήθηκαν.
Προτάσεις που ο Πρόεδρος και μέλη της Ένωσης παρουσίασαν και ανέπτυξαν προσωπικά στους αρμόδιους Υπουργούς, Μάκη Βορίδη, Στ. Πέτσα και νωρίτερα Τ. Θεοδωρικάκο, με θετική κατ’ αρχήν ανταπόκριση μάλιστα εκ μέρους τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως κώλυμα εκλογιμότητας για το αξίωμα του Δημάρχου των εν ενεργεία Βουλευτών (εκτός εάν παραιτηθούν), καθιέρωση απλής αναλογικής στους συνδυασμούς που «επιτυγχάνουν» ποσοστό κάτω του 20% στον πρώτο γύρο και εκλέγονται ως Δημοτική Αρχή, ενίσχυση του κύρους των Δημοτικών Συμβουλίων και των παρατάξεων με αριστίνδην συμμετοχή πρώην Δημάρχων, τετραετή αντί πενταετούς θητείας για λόγους που αναλύθηκαν επαρκώς κλπ.
Γνωρίζοντας τις διαδικασίες εντός της Βουλής για την ψήφιση του Νομοσχεδίου, δεν αναμένουμε διορθωτική κίνηση, δυστυχώς.

Όμως, θα πρέπει επιτέλους ο Νομοθέτης να δίδει περισσότερη προσοχή σε παρεμβάσεις, ιδίως κατά το στάδιο της διαβούλευσης, από πρόσωπα και φορείς που και γνώση έχουν και εμπειρία, ώστε να ψηφίζεται ένας Νόμος άρτιος και προς το γενικό συμφέρον. Άλλωστε, ουδείς παντογνώστης και ουδείς αλάνθαστος.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. της Ένωσης Δημάρχων

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΜΑΡΑΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣΟΜΙΛΙΕς

16/09/2021
Χαιρετισμός του κ. Θεόδωρου Γεωργάκη Γ.Γραμματέα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής στο 12ο FORUM Αυτοδιοίκησης

22/03/2021
ΔΕΔΔΗΕ – ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ – ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και ο ΔΗΜΟΤΗΣ (;) «Το μεγάλο βραχυκύκλωμα!»

15/05/2019
Άρθρο του Παύλου Καμάρα, Προέδρου της Ένωσης Δημάρχων Αττικής "Η ευθύνη του ψηφοφόρου"

23/04/2019
Τα όρια κριτικής των ΜΜΕ στα δημόσια, και ιδίως στα πολιτικά, πρόσωπα, Δημήτριος Βερβεσός – Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

19/04/2019
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Νεκτάριος Ι. Πολυχρονίου, Δικηγόρος

19/04/2019
Το δικαίωμα και τα όρια του στην πολιτική αντιπαράθεση Αθανάσιος Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος

07/12/2017
Ομιλία του Προέδρου της ΕΝ.Δ.Α., κ. Παύλου Καμάρα στα «Βραβεία της Αυτοδιοίκησης»

14/09/2017
Εισήγηση κ. Γιώργου Ιωακειμίδη στο 9ο FORUM Τ.Α. Πόρτο Χέλι 17/6/2017

13/09/2017
Παρέμβαση κ. Χρήστου Πάλλη στο 9ο FORUM Τ.Α.

13/09/2017
Παρέμβαση κ. Πέτρου Φιλίππου στο 9ο FORUM Τ.Α. Πόρτο Χέλι 17/6/2017

WEB TV ΣΥΛΛΟΓΟΥ