ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣΓραφείο ΤύπουΑνακοινώσεις | Ομιλίες | Συνεντεύξεις | Θέματα ΔΣ & Αποφάσεις | Δελτία Τύπου | Περιοδικό

Ομιλίες

επιστροφή λίστα

Παρέμβαση κ. Χρήστου Πάλλη στο 9ο FORUM Τ.Α.
13/09/2017

Για μια αναπτυξιακή αυτοδιοίκηση

Σήμερα η οικονομική κρίση, που επηρεάζει τόσο την Ελλάδα όσο και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στην δίνη της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, με οικονομικές περικοπές που αφορούν τόσο τις επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες, όσο και τα επενδυτικά προγράμματα.
Με την επενδυτική απραξία να κυριαρχεί στις τοπικές οικονομίες και με ένα υψηλό δείκτη ύφεσης να κυριαρχεί στις τοπικές αγορές ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός.
Λόγω της μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων και των ίδιων πόρων, σήμερα χρειάζεται να γίνουν άλλα σημαντικά βήματα για την χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, μέσω άλλων μορφών χρηματοδότησης όπως :
α) Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020
β) Νέο πρόγραμμα τοπικής αυτοδιοίκησης σε αντικατάσταση παλαιότερων προγραμμάτων π.χ. ΘΗΣΕΑΣ μετά το 2018 δεν υπάρχει πρόγραμμα
γ) Χρηματοδότηση μέσω της ΕΤΕΠ
δ) Εφαρμογή των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, δημοτικά ομόλογα
ε) Πρόγραμμα Γιούνκερ
Σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ανάκαμψη της οικονομίας και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Το κρίσιμο σημείο συνιστάται στην δυνατότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να δημιουργήσει συμπράξεις για την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προκλήσεων με στοχευμένη κοινωνική αρωγή και προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.
Περαιτέρω, η ανάκαμψη από την τρέχουσα ύφεση μπορεί να στηριχθεί σε στρατηγικές όπως είναι η προώθηση τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας, η εκπαίδευση με σκοπό τη βελτίωση δεξιοτήτων σε τοπικό επίπεδο, η παροχή χωροταξικού πλαισίου και πλαισίου υποδομών και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Τέλος στο οικονομικό περιβάλλον το οποίο δημιουργείται και θα ολοκληρωθεί μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης, ο νέος ρόλος της αυτοδιοίκησης καλείται να θέσει ως στόχους την αύξηση των ιδίων πόρων, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και την προσέλευση νέων επενδύσεων μέσα από συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης μέσω ενός πολιτικού συστήματος που θέτει στο επίκεντρό του την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μιας τοπικής αυτοδιοίκησης που θα αποτελέσει αντίδοτο στην οικονομική κρίση και θα συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη, στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Χρήστος Πάλλης
Διδάκτωρ Οικονομικών
πρ. Δήμαρχος του Καποδιστριακού
Δήμου Μεθάνων
πρ. Πρόεδρος του ΕΟΤΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙς

01/10/2021
Επιστολή «Καταστατική Θέση των Αιρετών»

01/09/2021
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 12ου FORUM της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ στο ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ – ΣΠΕΤΣΕΣ

06/08/2021
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 12ου FORUM Αυτοδιοίκησης Πόρτο Χέλι - Σπέτσες 3 - 5 Σεπτεμβρίου 2021

22/07/2021
ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

08/06/2021
Ανακαλύπτοντας τους Θησαυρούς της Αττικής

24/05/2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

13/08/2020
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 12ου FORUM της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ στη Σαλαμίνα 12/9/2020.

15/04/2019
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 1/4/2019 ΤΙΤΑΝΙΑ

12/01/2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

09/01/2019
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

WEB TV ΣΥΛΛΟΓΟΥ