Αθήνα, 31 Ιουλίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόδοση ευθυνών για την ανεπάρκεια των υπευθύνων
στις πυρκαγιές της Αττικής

Tο Δ.Σ. της Ένωσης Δημάρχων Αττικής σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε τα εξής :

1.Εκφράζει την βαθειά του οδύνη για τους αδικοχαμένους συμπολίτες μας και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στους πληγέντες από την τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018.

2.Ζητά από την Δικαιοσύνη την ταχύτατη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών, σε όσους (όποια θέση κι αν κατέχουν), με πράξεις τους ή παραλείψεις τους, συνέβαλλαν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα.

3.Απαιτεί από την Κυβέρνηση, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα (θεσμικό πλαίσιο, εκσυγχρονισμό μέσων, χρήση προηγμένων τεχνολογιών, οργάνωση Υπηρεσιών, αξιολόγηση και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού σε θέσεις ευθύνης, υλοποίηση έργων κλπ), ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις.

4.Τονίζει ,ότι οι όποιες παθογένειες έχουν δημιουργηθεί διαχρονικά, από την άναρχη δόμηση στην Αττική, δεν μπορεί να λειτουργεί κάθε φορά σαν άλλοθι αδράνειας και παθητικής αποδοχής, των φυσικών φαινομένων και των καταστροφικών επιπτώσεων τους. Πολύ, δε μάλλον, αφού είναι προφανές, ότι η κλιματική αλλαγή, οδηγεί ραγδαία, σε ένταση και επιδείνωση των φυσικών αυτών φαινομένων.

Τέλος, το Δ.Σ. της Ένωσης, δηλώνει την αποδοκιμασία του για κατ’ επίφαση «συναδέλφους», αιρετούς, που με την στάση τους και την συμπεριφορά τους, αμαυρώνουν και ευτελίζουν τον θεσμό και το τιμητικό Αξίωμα του Δημάρχου. Άνθρωποι που δεν έχουν θέση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αντιθέτως, επαινεί συναδέλφους, που σε ένα Κράτος «μπάχαλο», στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στα καθήκοντά τους, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την καταστροφή.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ