Εβδομήντα αιρετοί, νέοι και παλιοί δήμαρχοι με πολύχρονη θητεία στο μετερίζι της Αυτοδιοίκησης υπέγραψαν ήδη το καταστατικό του Συλλόγου, που τελεί υπό την αγίδα της ΤΕΔΚΝΑ.
Η πρωτοβουλία για τη δημιουγία του Συλλόγου ανήκει στο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚΝΑ και πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της Ένωσης Παύλο Καμάρα, πρώην δήμαρχο Πεύκης και νυν δημοτικό σύμβουλο. Το πρώτο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο που συγκροτήθηκε μετ την υπ’ αριθ. 2481/2008 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε και το καταστατικό του Συλλόγου, απαρτίζεται από αιρετούς με πολυετή θητεία και προσφορά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Πρόεδρος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο πρώην δήμαρχος Πεύκης Παύλος Καμάρας. Αντιπρόεδροι ο πρώην δήμαρχος Μελισσίων Ιωάννης Μητρόπούλος και ο πρώην δήμαρχος Ψυχικού Ερωτόκριτος Νεόφυτος. Έφορος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων ο δήμαρχος Ύδρας Κώστας Αναστόπούλος. Γενικός Γραμματέας ο πρώην δήμαρχος Βιλλίων και πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚΝΑ Κώστας Μακρυνόρης. Ταμίας ο πρώην δήμαρχος Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος. Πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων ο πρώην δήμαρχος Ν. Χαλκηδόνας Νίκος Παπαμικρούλης. Πρόεδρος Θεσμών ο δήμαρχος Καλυβίων Θορικού Πέτρος Φιλίππου και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο πρόεδρος της κοινότητας Κρυονερίου Ιωάννης Καλαφατέλης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες οργάνωσης και λειτουργίας του Συλλόγου και την εγγραφή όλων των αιρετών της Περιφέρειας Αττικής που έχουν το δικαίωμα να είναι μέλη του Συλλόγου.
Ειδικότερα σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου που έχουν υπογράψει οι πρώτοι 80 αιρετοί στους στόχους του περιλαμβάνονται:
Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο επιβαρυμένο περιβάλλον της περιφέρειας Αττικής.
Η προώθηση και στήριξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η υποστήριξη των εν ενεργεία, αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδίως των νέων στα καθήκοντά τους με αξιοποίηση και της εμπειρίας των διατελεσάτων δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων, μελών του.
Η βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση του έργου των δήμων της Αττικής προς όφελος των δημοτών του.
Η έκφραση αλληλεγγύης στα μέλη του Συλλόγου που χρήζουν ανάγκης.