Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Η χρονιά που πέρασε, αναμφίβολα ήταν μία ιδιαίτερη περίοδος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σημαδεύθηκε από την ψήφιση του Νόμου για την Διοικητική Μεταρρύθμιση , υπό την επωνυμία «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», που προέβλεπε μεταξύ άλλων την συγχώνευση των ΟΤΑ και τον περιορισμό τους σε 325 νέους Δήμους όπως επίσης και την καθιέρωση της αιρετής Περιφέρειας, ως β΄βάθμιας Αυτοδιοίκησης.
Επίσης διενεργήθηκαν οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές σε ένα κλίμα σύγχυσης και καχυποψίας προς τον πολιτικό κόσμο από τους πολίτες ,λόγω των οικονομικών περιπετειών της χώρας μας, αλλά και των καινοτομιών του Νέου Νόμου στον τρόπο εκλογής των οργάνων των νέων ΟΤΑ, γεγονότα που οδήγησαν σε μεγάλη αποχή από την κάλπη με ότι αυτό συνεπάγεται.
Πρέπει να τονίσουμε δύο(2) γεγονότα που αφορούν στους αιρετούς και ίσως ελάχιστα αναφέρθηκαν από τα Μ.Μ.Ε.
Πρώτον ότι αυτή η Διοικητική Μεταρρύθμιση, τουλάχιστον ως προς τον α’’ και β’’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, ήταν προϊόν πολυετούς εργασίας της Ιδίας της Αυτοδιοίκησης και των αιρετών της.
Και δεύτερον η υπευθυνότητα και η σύνεση με την οποία οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και κυρίως οι Δήμαρχοι , αντιμετώπισαν την κατάργηση των θέσεων, που κατείχαν ή διεκδικούσαν στην Αυτοδιοίκηση αλλά και την ριζική περικοπή των αποδοχών τους με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα, πέραν και πάνω από σκόπιμους κατά καιρούς και κατά περίπτωση , ισχυρισμούς από τα ΜΜΕ και εκπροσώπους της Κεντρικής Διοίκησης , ότι η συμμετοχή των αιρετών της Αυτοδιοίκησης στα κοινά είναι κυρίως προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και όχι ιδιοτελής αυτοσκοπός.
Τα Συλλογικά μας Όργανα ΤΕΔΚ και σε ότι μας αφορά για την Αττική, η ΤΕΔΚΝΑ αλλά και η ΚΕΔΚΕ προσπάθησαν και επέτυχαν σε σημαντικό βαθμό με τις επιτροπές τους και τα Διοικητικά τους Συμβούλια να μην αλλοιωθεί το Αυτοδιοικητικό πνεύμα του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος κάτι το οποίο συχνά- πυκνά έγινε στο παρελθόν με ολέθριες επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες (βλέπε Καποδίστριας).

Σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτό το περιβάλλον, ο Σύλλογος μας κινήθηκε, επικεντρώνοντας κυρίως την προσοχή του στο πρόσωπο του «ΑΙΡΕΤΟΥ» και βέβαια στους σκοπούς που αναφέρονταν στο καταστατικό του.
Έτσι προχώρησε κατ’ αρχήν, μετά την παράδοση του προσχεδίου του Νόμου για διαβούλευση , σε έκτακτη Γ.Σ, όπου κατατέθηκαν σημαντικές απόψεις και προτάσεις από τους συναδέλφους μας, πρώτον και εν ενεργεία αιρετούς. Θέσεις που κατατέθηκαν ακολούθως στα θεσμικά μας όργανα και τα αρμόδια Υπουργεία.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δυστυχώς παρά τις έντονες παραστάσεις μας προς όλους τους αρμόδιους ( Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης , Κόμματα , ΚΕΔΚΕ κλπ), δεν καταφέραμε να ανατρέψουμε ειλημμένες αποφάσεις για δύο (2) κρίσιμα θέματα που αφορούν στον αιρετό και στην Αυτοδιοίκηση γενικότερα που είναι το επαγγελματικό ασυμβίβαστο και η κατάργηση των διατάξεων που αφορούσαν στην «αριστεινδην» (άνευ ψήφου)
δυνατότητα συμμετοχής των διατελεσάντων Δημάρχων (με 2 ή 3 τετραετίες ) στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια.
Θέματα που για εμάς είναι ανοικτά.
Στο 2ο ετήσιο FORUM της Αυτοδιοίκησης που διενεργήσαμε στην ΥΔΡΑ με εξαιρετική συμμετοχή και επιτυχία, δόθηκε η δυνατότητα για ένα υψηλού επιπέδου βήμα διαλόγου και προβληματισμού, μείγμα εμπειριών και τρεχόντων πρακτικών προβλημάτων που κατά κοινή ομολογία ωφέλησε όσους συμμετείχαν.
Με την έκδοση του περιοδικού μας « Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» σε τέσσερα (4) τεύχη θελήσαμε και ελπίζω να δώσαμε χρηστικές πληροφορίες τόσο στους εν ενεργεία Δημάρχους σε κρίσιμα θέματα όπως αυτά του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις Νομοθεσίες κλπ, όσο και στους διατελέσαντες ( θέματα χορηγιών, ασφαλιστικά κλπ).
Σε κάθε περίπτωση ευελπιστούμε , ότι στα προσεχή μας τεύχη θα έχουμε και την δική σας συμμετοχή , με άρθρα ,σκέψεις και προβληματισμούς ώστε το περιοδικό μας να γίνει ακόμα πιο χρήσιμο.
Δεν θα ήθελα να αναφέρω σ’ αυτόν τον σύντομο απολογισμό του 2010, όλες τις παραστάσεις και ενέργειες που κάναμε κατά την διάρκεια του χρόνου στην εκπλήρωση των σκοπών του Συλλόγου.
Όμως θα σταθώ σε δύο (2) κατά την γνώμη μου ιδιαίτερες πρωτοβουλίες που έχουν ξεχωριστή σημασία.
Πρώτον η έκδοση του Κώδικα Δεοντολογίας μεταξύ των αιρετών της Αυτοδιοίκησης (από παλαιότερο κείμενο της ΚΕΔΚΕ) σε αφίσα και αποστολή του στους υποψηφίους συνδυασμούς προ των Δημοτικών εκλογών, με την προοπτική για υιοθέτηση του κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Θέμα ιδιαίτερα κρίσιμο ιδίως την περίοδο αυτή της γενικής απαξίωσης, όσων ασχολούνται με τα κοινά , το οποίο μάλιστα έγινε ομόφωνα αποδεκτό (προς τιμή τους) από την επιτροπή θεσμών της ΤΕΔΚΝΑ και το Διοικητικό της Συμβούλιο, όπου αποφασίσθηκε η περαιτέρω προώθηση του στην ΚΕΔΚΕ για την κατάλληλη επεξεργασία και θεσμοθέτηση.
Δεύτερη σημαντική πιστεύω πρωτοβουλία του Συλλόγου για στήριξη των αιρετών που όμως δεν προήλθε μόνο από την αυτόβουλη διάθεση του Δ.Σ, αλλά από την ίδια τους την ανάγκη για πληροφόρηση και στήριξη τους σε απίστευτα μεγάλο αριθμό προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε προσωπικό επίπεδο, από την τρέχουσα ή παρελθούσα άσκηση των Αυτοδιοικητικών τους καθηκόντων .
Η τελευταία εξέλιξη, δικαιώνει όσους από εμάς εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν την ιδέα ενός συλλογικού φορέα των Δημάρχων , αφού δυστυχώς η ελλιπέστατη πρόνοια ,για την καταστατική θέση των αιρετών , στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιό, οδηγεί σε πολλές «περιπέτειες» τους αιρετούς με πολλές και ποικίλλες προσωπικές , επαγγελματικές και οικογενειακές (δυστυχώς) επιπτώσεις ,για πολλά μάλιστα μετά την θητεία τους χρόνια.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, τον Πρόεδρο και το Δ.Σ της ΤΕΔΚΝΑ , για την αμέριστη συμπαράσταση τους, χωρίς την οποία, η λειτουργία του Συλλόγου θα ήταν εάν όχι αδύνατη τουλάχιστον προβληματική.
Επίσης όλους εσάς είτε είστε εν ενεργεία Δήμαρχοι είτε διατελέσαντες , που μας περιβάλλετε με αγάπη και εμπιστοσύνη.