Ο Σύλλογος Δημάρχων Αττικής εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για την πρόσφατη διάταξη νόμου σύμφωνα με την οποία το 95% των εσόδων του Πράσινου Ταμείου από τις τακτοποιήσεις των ημιυπαίθριων και αυθαίρετων κατασκευών θα μεταφερθεί στα κρατικά ταμεία.
Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά καταργεί το νεοσυσταθέν ταμείο και βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες των πολιτών και των δημοτικών αρχών για την διάσωση των ελάχιστων εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων της Αττικής.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατάφερε με πολλές και επανειλημμένες πιέσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος τη θέσπιση του ταμείου αυτού, ώστε να καλύψει την παντελή αδυναμία της για την διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων που απαιτούνται για τις απαλλοτριώσεις των δεσμευμένων κοινοχρήστων χώρων. Χώροι που με δικαστικές αποφάσεις χάνονται σταδιακά ο ένας μετά τον άλλο, εφόσον δεν καταβάλλονται τα ανάλογα ποσά για την περαίωση των απαλλοτριώσεων.
Οι πόροι του ταμείου αυτού προέρχονται από τα πρόστιμα για την νομιμοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων ως αντιστάθμισμα για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, που επιφέρουν αυτές.
Επομένως πέραν από την ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης τίθεται και μείζον πολιτικό θέμα.
Η τακτική των ολέθριων πολιτικών που μας οδήγησαν στην τραγική κοινωνική και οικονομική κρίση δεν μπορεί να εφαρμοστεί και σε βάρος της υγείας των πολιτών που επιφέρει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.