Οι εκατοντάδες Δήμαρχοι και πρώην Δήμαρχοι που μετέχουμε στο Σύλλογο Ενεργών και Διατελεσάντων Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων Αττικής, αισθανόμαστε την ανάγκη να υπερασπιστούμε, πρωτίστως το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνακόλουθα τους εαυτούς μας, απέναντι στις όλο και πιο συχνές ασύστολες, εναντίον μας, επιθέσεις από ορισμένους δημοσιογράφους, με δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο και αναφορές σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
Δεν αμφισβητούμε το γεγονός ότι και στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάρχουν κάποια φαινόμενα διαφθοράς τα οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες, και μικρότερης έκτασης και μικρότερης κλίμακας είναι από τα αντίστοιχα που εντοπίζονται σε άλλους χώρους, (ΜΜΕ, Δημόσιο, Δικαιοσύνη) κλπ). Το μικρό αυτό ποσοστό φαινομένων κακοδιοίκησης, δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να καταδικάζει συλλήβδην όλους τους Δημάρχους και να απαξιώνει συνολικά τους Ο.Τ.Α, που αποτελούν τον πλησιέστερο σύγχρονο δημοκρατικό θεσμό στους πολίτες.
Γιατί κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων και του συνόλου των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργάζεται με ευσυνειδησία για την τοπική κοινωνία, από την οποία εκλέγεται, την οποία με αυταπάρνηση υπηρετεί και από την οποία καθημερινά ελέγχεται.
Τα φαινόμενα των προσβλητικών χαρακτηρισμών για τους Δημάρχους και τον θεσμό που εκπροσωπούν, συχνά ξεπερνούν το πλαίσιο και της πιο κακόπιστης κριτικής και αγγίζουν τα όρια του ποινικού δικαίου. Οι αυτόκλητοι «δημοσιογράφοι – εισαγγελείς» και «δικαστές», έρχονται να υποκαταστήσουν στην πράξη τις συνταγματικές ελεγκτικές και δικαστικές αρχές, σπιλώνοντας πρόσωπα και θεσμούς, καταρρακώνοντας υπολήψεις και αμαυρώνοντας συλλογικές προσπάθειες που συντελούνται μέσα σε θεσμοθετημένα όργανα.
Δεν αναφερόμαστε, βέβαια, στο σύνολο των δημοσιογράφων, που, στην πλειοψηφία τους, επιτελούν ευσυνείδητα το λειτούργημά τους, μέσα στο πλαίσιο του νόμου και τηρώντας τη σχετική δεοντολογία, αλλά και τους ηθικούς κανόνες της ευπρέπειας
Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι τουλάχιστον περίεργη η έξαρση των, εναντίον μας, επιθέσεων το τελευταίο διάστημα, από ορισμένους δημοσιογράφους –προφανώς με την ανοχή των εργοδοτών τους ή και κατευθυνόμενων από αυτούς- με δεδομένη τη συγκυρία της δρομολόγησης μιας σημαντικής Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των επικείμενων εκλογών στους Ο.Τ.Α.
Με βάση τα παραπάνω, ο Σύλλογος Ενεργών και Διατελεσάντων Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων Περιφέρειας Αττικής, ως πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, έχει ζητήσει συνάντηση με τα Δ.Σ. του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και της ΕΣΗΕΑ, στα οποία θα καταθέσει σχετικό Υπόμνημα, ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για την προάσπιση του κύρους του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της τιμής και της υπόληψης των Δημάρχων και των Προέδρων των Κοινοτήτων, αλλά και του συνόλου των αιρετών των Ο.Τ.Α.