Αθήνα, 8 Νοεμβρίου  2018

 

Αρ. Πρ.  150

 

                                                                                                        Προς:  Τα Μέλη της Ένωσης

                                                                                                                    Δημάρχων Αττικής

                                                                                                   

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Η Ένωσή μας, με μεγάλο ενδιαφέρον, παρακολουθεί το θέμα του Συνταξιοδοτικού, που ταλανίζει χιλιάδες συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι οι περικοπές που έχουν επέλθει, με πληθώρα αντισυνταγματικών, αλλά και πέραν πάσης ηθικής και λογικής ψηφισθέντων, μνημονιακών νόμων, έχει οδηγήσει σε απόγνωση την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων της χώρας μας.

 

Όμως, μια σημαντική παράμετρος του συνταξιοδοτικού ιδιαίτερης αλλά όχι μικρότερης σημασίας αφορά στην χορηγία των αιρετών.

Η χορηγία είναι μια αποζημίωση, που δίδεται σε όλη την Ευρώπη, στους αιρετούς, ελεύθερους επαγγελματίες κατ’ επιταγή και της Χάρτας Τοπικής Αυτονομίας, για την ουσιαστική αποκοπή που υφίστανται κατά τα χρόνια της θητείας τους, από τον επαγγελματικό τους χώρο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Λειτουργεί, παράλληλα, όχι βέβαια σαν κίνητρο, αλλά τουλάχιστον σαν μια πρόνοια, ώστε καταξιωμένοι επαγγελματίες, να μπορούν να ικανοποιήσουν την διάθεσή τους για προσφορά στο Κοινωνικό Σύνολο χωρίς σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην προσωπική τους ζωή.

 

Είναι προφανές ότι το δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν μπορεί σε μια ευνομούμενη χώρα να είναι ένα προνόμιο που αφορά μόνο σε πλουσίους, σε διαπλεκόμενους ή και σε υπαλλήλους του Δημοσίου.

 

Τα αυτονόητα αυτά δεδομένα στη χώρα μας, δυστυχώς έχουν, όπως γίνεται συνήθως, πλήρως παραποιηθεί. Η χορηγία ταυτίσθηκε με την σύνταξη των εργαζομένων με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αναπόφευκτες συγκρίσεις.

Με τον περιβόητο μάλιστα Νόμο Κατρούγκαλου παρά την αρχική του πρόβλεψη για εξαίρεση των αιρετών, στην εφαρμογή του καταργήθηκε οριστικά η χορηγία για τους εκλεγέντες από το 2014 και μετέπειτα. Και όλα αυτά παρά τη ρητή νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ορίζει ξεκάθαρα την υπόσταση της χορηγίας σε αντιδιαστολή με την σύνταξη.

 

 

 

 

 

 

Σε όλα αυτά δυστυχώς, διαχρονικά η Αυτοδιοίκηση έχει μείνει αμέτοχη και αδρανής. Υπό τον φόβο, «μην πούνε», απέφυγε να απαιτήσει το αυτονόητο δικαίωμα των αιρετών να διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, μετά τη λήξη της θητείας τους.

Τροφοδοτώντας, μάλιστα, έτσι, τη διάχυτη καχυποψία των πολιτών, για διαφθορά και αθέμιτες συναλλαγές.

 

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Πρώην και νυν Δήμαρχοι,

 

Πιστεύω ότι με το τυπικό, έστω, πέρας των μνημονίων, ήλθε η ώρα να σταματήσει  ο λαϊκισμός και να επέλθει η κανονικότητα.

Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει τίποτε να φοβηθεί, εξηγώντας στην κοινή γνώμη, ότι η συνέχιση αυτής της απαξίωσης των αιρετών της, θα οδηγήσει σε ακόμα περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας του πολιτικού προσωπικού.

Στη συμμετοχή, δηλαδή, τίμιων και ικανών συμπολιτών μας που θα αντιμετωπίζουν με διαφάνεια και με επάρκεια τα προβλήματα των τοπικών τους Κοινωνιών. Το Κράτος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς λαϊκισμούς, να επαναφέρει την χορηγία στους αιρετούς και να αποκαταστήσει τις τραγικά μειωμένες χορηγίες, όσων ήδη τις λαμβάνουν.

 

 

 

Η Ένωση Δημάρχων Αττικής ξεκινά μια πρωτοβουλία

σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Προς τούτο καλεί όλα τα μέλη του την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 ώρα 10.30, στην αίθουσα του Δ.Σ. της ΠΕ.Δ.Α. για μια ενημέρωση για όλες τις πτυχές του Συνταξιοδοτικού προβλήματος.