Αθήνα, 29 Απριλίου 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Το Δημογραφικό-Ένα πρόβλημα με πολλές επιπτώσεις» που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Δημάρχων Αττικής, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και ο Δήμος Παιανίας, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με τη συμμετοχή της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, της υφυπουργού  Μετανάστευσης & Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη και του Καθηγητή Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Μιλτιάδη Νεκτάριο.

«Όταν μιλάμε για δημογραφικό αναφερόμαστε και στη γήρανση του πληθυσμού που επηρεάζει τη κοινωνία μας ποικιλοτρόπως. Στο ασφαλιστικό, στην αύξηση υπηρεσιών υγείας, στη χαμηλή παραγωγικότητα, στην εκπαίδευση, στη μείωση των δημοσίων εσόδων, στην αγορά εργασίας, στην ανάπτυξη κ.ο.κ.» σημείωσε ο Παύλος Καμάρας, Πρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Αττικής ανοίγοντας την εκδήλωση. «Η αυτοδιοίκηση εκτιμώ πως μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές πολιτικές που θα πρέπει να αναπτυχθούν για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού» συμπλήρωσε.

Ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, οικοδεσπότης της ημερίδας, αναφέρθηκε στα στοιχεία που αναδεικνύουν το δημογραφικό στο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας σημειώνοντας πως «κάποιοι θεωρούν ότι το δημογραφικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μετακίνηση μεταναστευτικών ροών. Ναι έτσι θα περιοριστούν οι οικονομικές συνέπειες του δημογραφικού, όχι όμως η διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας.  Δεν αναφερόμαστε σε μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς που έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία μας, έχουν διδαχθεί, έχουν αποδεχθεί διατηρώντας φυσικά και στοιχεία της καταγωγής τους. Μιλάμε για οικονομικούς μετανάστες με σαφέστατο στόχο και σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται ουσιαστικά με τη χώρα που τους φιλοξενεί». Ο Δήμαρχος Παιανίας προέταξε ως λύση τις υποδομές, εξηγώντας: «Το Δημογραφικό κυρίες και κύριοι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με επιδόματα, αναγνώριση των τρίτεκνων ως πολύτεκνων ή άλλα αντίστοιχα μέτρα. Θα συμβάλλουν, δεν αποτελούν λύση. Λύση είναι οι υποδομές και οι παροχές. Λύση είναι να γνωρίζουν τα νέα ζευγάρια ότι έχουν ίσες δυνατότητες  σε δίκαια αμοιβόμενη εργασία, ότι το ΕΣΥ θα καλύψει τις όποιες ανάγκες τους, ότι τα παιδιά τους θα φοιτήσουν σε σύγχρονα δημόσια σχολεία δίχως να υπάρχει η ανάγκη επιπλέον εξόδων.  Και πολλά ακόμα που είμαι σίγουρος ότι θα ακούσουμε με προσοχή στη σημερινή ημερίδα».

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη αναφερόμενη στην εθνική στρατηγική για το δημογραφικό τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και αυτό πιστοποιεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης το οποίο  βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης με τους δήμους τις περιφέρειες, την Κοινωνία των πολιτών, την Εκκλησία, τους επιστημονικούς φορείς αλλά και τα κόμματα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων  που έχει παγιωθεί  από το 2010 δεν μπορεί να ανατραπεί εν μια νυκτί. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παρέθεσε αναλυτικά τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται για τη στήριξη των γεννήσεων, της οικογένειας και των νέων και αποτελούν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό.  Ειδικότερα αναφέρθηκε στην αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως και 1500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό

των παιδιών ανακοινώνοντας ότι τα ποσά για την ισχύ του μέτρου αναδρομικά για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023 ανέρχονται περίπου σε 36 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθούν σε 58.912

μητέρες τη Μεγάλη Τρίτη. Στη δυνατότητα χρηματοδότησης των Δήμων για τη δημιουργία 20.000 θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, από το ποσό των 70 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Σχετικά με τη στεγαστική πολιτική  και τα προγράμματα ύψους 2,3 δις ευρώ που υλοποιούνται ήδη η κυρία Ζαχαράκη ζήτησε τη συνδρομή των Δήμων για το επικείμενο πρόγραμμα  «Κοινωνικής Αντιπαροχής».

O Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος σημείωσε πως το δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η ΕΕ είναι πολύπλευρο, δεν συνοψίζεται στη χαμηλή γεννητικότητα και δεν αρκεί η αύξηση των γεννήσεων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού. Οι δημογραφικές εξελίξεις θα θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή προοπτική και την κοινωνική συνοχή, χωρίς την άμεση εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων, που προϋποθέτουν ευρεία συνεργασία και συντονισμό μεταξύ διαφορετικών τομέων πολιτικής. Όπως εξήγησε η γήρανση του πληθυσμού θα είναι μία από τις κυρίαρχες επιρροές στη δομή των δυτικών κοινωνιών και οικονομιών στις επόμενες δεκαετίες και θα εξασκεί καθοριστικής σημασίας επιρροή στην διαμόρφωση πολιτικών στην  κοινωνία και την οικονομία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι διαθέσιμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού  κινούνται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: (α)  πολιτικές αύξησης των γεννήσεων, (β) πολιτικές αύξησης του εργατικού δυναμικού, καθώς και πολιτικές ενεργού γήρανσης, και (γ) νέα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης σε περιβάλλον φθίνοντος εργατικού δυναμικού, με την ένταξη των νέων παραμέτρων της καινοτομίας και της αυτοματοποίησης στην παραγωγική  διαδικασία.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη εστίασε την τοποθέτησή της στις προβλέψεις που θέλουν ο πληθυσμός στις φτωχές χώρες θα συνεχίσει να αυξάνεται για καιρό, ενώ θα μειώνεται στις ανεπτυγμένες χώρες σημειώνοντας πως «η ανισορροπία αυτή κινδυνεύει να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στις κοινωνίες όσο και στις οικονομίες».

«Αυτό σημαίνει ότι η μεταναστευτική κρίση θα ενταθεί» τόνισε η Σοφία Βούλτεψη και επεσήμανε την ευρωπαϊκή στρατηγική υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης και της νόμιμης εργασίας των μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα κράτη-μέλη, καθώς και τις  μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό.

«Από το 2021 η Ελλάδα εφαρμόζει μια νέα ενταξιακή πολιτική, που πλέον περιλαμβάνει και το στάδιο της προ-ένταξης. Εκτός από την ελληνομάθεια, η νέα στρατηγική μας περιλαμβάνει και εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, την ισότητα των φύλων και την αποτροπή κάθε μορφής βίας και της εμπορίας ανθρώπων» συμπλήρωσε επισημαίνοντας τη σύνδεση της παραμονής στη χώρα με την εκπαίδευση και την εργασία.

«Είναι η μετανάστευση η απάντηση στο δημογραφικό; Για πολλές χώρες ναι. Για τις χώρες πρώτης υποδοχής δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ωστόσο, όταν φυλάσσονται τα σύνορα και στη χώρα μπαίνουν και διαμένουν μόνο όσοι δικαιούνται να βρίσκονται εδώ, η μετανάστευση και η εργασία των προσφύγων θα αυξήσει το ΑΕΠ. Η αύξηση του εθνικού πλούτου θα οδηγήσει σε περισσότερα έσοδα και θα βοηθήσει στην αναστροφή του braindrain και την επιστροφή των Ελλήνων που έφυγαν από την Ελλάδα, ώστε να δημιουργήσουν εδώ τις οικογένειές τους» κατέληξε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης  κ. Γρηγ. Ζαφειρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πολίτες.

Την οργανωτική επιμέλεια είχε ο Πρόεδρος κ. Παύλος  Καμάρας και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΝ.Δ.Α.       κ. Λάμπρος Κασσαγιάννης, πρ. Δήμαρχος Γλυκών Νερών, και  το γραφείο του Δημάρχου Παιανίας  κου  Ισίδωρου Μάδη.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ