Στις 9 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε -στο Ξενοδοχείο ΤΊΤΑΝΙΑ η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, με θέματα ημερήσιας διάταξης τον απολογισμό δράσης του Δ.Σ. και την έγκριση των δαπανών της Ένωσης για το 2012, καθώς επίσης αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των Οργάνων της Ένωσης και την κοπή της πίτας.

Ο Πρόεδρος λαμβάνοντας το λόγο και απευθυνόμενος στα μέλη ευχήθηκε Καλή Χρονιά, ελπιδοφόρα, αισιόδοξη και δημιουργηκή για την χώρα γενικότερα και για την Αυτοδιοίκηση ειδικότερα. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στις δράσεις του έτους 2012 και είπε τα εξής:

Ξεκινώντας λοιπόν να κάνω ένα απολογισμό των δράσεων του Δ.Σ, θα ήθελα να σημειώσω όπως θα έχετε αντιληφθεί ότι ο Σύλλογος Ενεργών και Διατελεσάντων Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων Νομού Αττικής μετονομάσθηκε σε ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, σύμφωνα και με την απόφαση προγενέστερης Γενικής Συνέλευσης .
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες (Πρωτοδικείο κλπ) για την μετονομασία και πλέον επίσημα έχουμε το όνομα αυτό.
Αναμφίβολα η κρίση που πλήττει τη χώρα μας, οι ραγδαίες αλλαγές που συνέβησαν συμπυκνωμένες μέσα στο χρόνο αυτό, τόσο στον οικονομικό, όσο και στον κοινωνικό τομέα, έπληξαν σε μεγάλο βαθμό την Αυτοδιοίκηση.
Της «φορτώθηκαν» πολλαπλάσιες ευθύνες, που με λιγότερα οικονομικά και θεσμικά μέσα καλείται να τις αντιμετωπίσει.
Δεν θα ήταν άτοπο, εάν χαρακτηρίζαμε τους Δημάρχους και τις Δημοτικές Αρχές που ενεργοποιούνται την περίοδο αυτή, αλλά και τις Αντιπολιτεύσεις ήρωες .
Αφού τόσο η δράση όσο και ο έλεγχος λόγω των τεράστιων κοινωνικών αναγκών και των οικονομικών περικοπών ξεφεύγει από όσα έχουμε συνηθίσει μέχρι πριν λίγο καιρό.
Παράλληλα με την δραματική μείωση των παρεχόμενων (κατά τα άλλα θεσμοθετημένων) πόρων στην Αυτοδιοίκηση, την αναστάτωση που προκαλείται από τις μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων ως και τις επαπειλούμενες διαθεσιμότητες- απολύσεις, λαμβάνονται και επαχθή μέτρα που αφορούν στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης .
Στην πλειονότητα τους μάλιστα ελάχιστα από αυτά προσφέρουν στην επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος. Θα έλεγα ότι καλύπτουν επικοινωνιακές ανάγκες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τις δραματικές επιπτώσεις των άδικων και κοινωνικά ανάλγητων εφαρμοζόμενων μέτρων στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών .
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι παρατηρείται μια «περίεργη» αυξανόμενη και επαναλαμβανόμενη (κατά κανόνα γενικόλογη και αόριστη) αναφορά σε φαινόμενα ευρέως κακοδιαχείρισης των Δήμων και των αιρετών τους απο συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε και «λειτουργών τους» που είναι τουλάχιστον αδικαιολόγητη, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι τουλάχιστον σ’αυτό τον Τομέα ο Καλλικράτης βοήθησε ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα κρούσματα παραβατικών συμπεριφορών .
Τέλος θα ήθελα να σημειώσω για να ολοκληρώσω το περιβάλλον στο οποίο λειτούργησε η Αυτοδιοίκηση και τα όργανα της τη χρονιά αυτή, τις επιθέσεις και τους προπηλακισμούς που δέχθηκαν Δήμαρχοι, όχι ευτυχώς (ακόμα θα έλεγα) από τους πολίτες αλλά από ανθρώπους, που παρερμηνεύοντας τον ρόλο τους της διεκδίκησης και προάσπισης δηλαδή των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, αναγορεύονται σε κριτές υπεράνω νόμων και θεσμών, ενεργώντας με εξευτελιστικό (μη τι άλλο) για τους εκλεγμένους αιρετούς τρόπο.
Και εδώ δεν μπορώ να μη σημειώσω την παντελή ή έστω χαλαρή αντίδραση των Συλλογικών μας Οργάνων.
Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το τοπίο, η ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ κλήθηκε να λειτουργήσει στοχεύοντας:

1. Στην επεξεργασία και κατάθεση προτάσεων για θεσμική αναβάθμιση και αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης σύμφωνα
και με τις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες όπως αυτές διαμορφώθηκαν και θα διαμορφωθούν.
2. Στην προσπάθεια εξορθολογισμού των αποφάσεων των Διοικούντων της Κεντρικής Διοίκησης, σ’ αυτό το τσουνάμι του
λαϊκισμού και της δημαγωγίας που αφορά στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης (ενεργούς και διατελέσαντες).
3. Στον χρηστικό της ρόλο για την υποβοήθηση των ενεργών Δημάρχων στο δύσκολο έργο τους αλλά και των διατελεσάντων στα
προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξ’ αιτίας της ενασχόλησής τους με τα κοινά.
4. Στην προστασία του επιβαρυμένου περιβάλλοντος της Αττικής.

Σύμφωνα με τα παραπάνω το 2012, διοργανώσαμε με επιτυχία και εξαιρετική συμμετοχή το 4ο FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ στην Αίγινα, και τα αποτελέσματα του τα καταθέσαμε στα αρμόδια όργανα.

­ Εκδώσαμε τα δύο τεύχη του περιοδικού μας Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ της ΑΤΤΙΚΗΣ, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προβήκαμε σε δεκάδες παραστάσεις (ανακοινωθείσες και μη) σε αρμόδιους, καταθέτοντας εμπεριστατωμένες θέσεις και πιστεύω εκ των αποτελεσμάτων ότι πετύχαμε στο μέτρο του δυνατού, κάποια σημαντικά αποτελέσματα.
-Παρείχαμε διαρκώς πληροφόρηση σε πλειάδα ερωτημάτων αιρετών από όλη την Ελλάδα, κυρίως βέβαια διατελεσάντων Δημάρχων.
-Παραστήκαμε σε Δικαστήρια όπου αποδεδειγμένα οι αιρετοί αντιμετωπίζουν άδικα τις επιπτώσεις των αδυναμιών του Γραφειοκρατικού
Κράτους και της ατροφικής Αυτοδιοίκησης.
­Τέλος στοχεύοντας στην σύσφιξη των σχέσεων των μελών μας, διοργανώσαμε τον ετήσιο χορό ως και ένα πολύ επιτυχημένο ταξίδι στην Ιταλία.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Είναι αλήθεια ότι η οικονομική καχεξία του κυριότερου πυλώνα στήριξης μας, της ΠΕΔΑ , είχε ως αντίκτυπο, να μην κάνουμε όλ’ αυτά τα οποία επιθυμούσαμε.
Παρόλ’ αυτά ευχαριστούμε το Δ.Σ και τον Πρόεδρο της Νικ. Σαράντη για την υποστήριξη τους. Όπως βέβαια και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον Κώστα Ασκούνη για το πρόσφατο ξεκίνημα της υποστήριξης μας από την ΚΕΔΕ.
Όμως είναι προφανές ότι εάν δεν λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα της ΕΝΩΣΗΣ, ελάχιστα μπορούμε να προσφέρουμε.
Έστω και εάν έχουμε ελαχιστοποιήσει τα έξοδα μας, να σημειώσω εδώ το αυτονόητο, ότι όλο το Δ.Σ συμπεριλαμβανομένου βέβαια του Προέδρου, λειτουργεί αφιλοκερδώς χωρίς ουδεμία έστω και αποζημίωση για τις συνεδριάσεις.
Παρόλ’ αυτά είναι προφανές ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πλέον με άλλο τρόπο .
Έχουμε ήδη επεξεργασθεί σκέψεις που με μια ελάχιστη συμμετοχή των 66 Δήμων της Αττικής θα μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις και επαρκείς .
Ευχαριστώ όλα τα μέλη του Δ.Σ για τη συνεργασία μας .
Την κα. Κάλυ Αναγνωστοπούλου , τους συνεργάτες μας στην ΠΕΔΑ και τον δημοσιογράφο κ. Βοϊκλή για την άψογη συνεργασία μας.
Και όλους εσάς εν ενεργεία και μη Δημάρχους που μας στηρίζετε, αντιλαμβανόμενοι τον χρήσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ακόμα καλύτερα στο μέλλον το ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΟΡΓΑΝΟ .