Αθήνα 23 Σεπτεμβρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11ο ΦΟΡΟΥΜ Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Πόρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 11ου Φόρουμ της Αυτοδιοίκησης το Σ/Κ 21 και 22/9/2019 στον Πόρο.
Η ετήσια αυτή Αυτοδιοικητική συνάντηση των αιρετών, πρώην και νυν Δημάρχων της Αττικής, έχει καθιερωθεί πλέον σαν ένα σοβαρό βήμα διαλόγου και προτάσεων, για την αναβάθμιση του θεσμού της Τ.Α.
Οργανώθηκε για 11η φορά από την Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝ.Δ.Α.), με την συνεργασία της Π.Ε.Δ.Α. και υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ε.

Το θέμα του φετινού Φόρουμ ήταν «Επιστρέφοντας στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στην Τ.Α. μετά το πέρας της μνημονιακής περιόδου».

Οι εισηγητές της εκδήλωσης που ανέπτυξαν τις θεματικές ενότητες ήταν: «Οικονομικά» ο κ. Ράλλης Γκέκας, Δρ. Οικονομικών Τ.Α., η «Καταστατική θέση των αιρετών» ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, Γ. Γραμματέας της ΕΝ.Δ.Α., πρ. Δήμαρχος Ηλιούπολης και «Θεσμικά –εκλογικός Νόμος», ο κ. Π. Καμάρας, Πρόεδρος της ΕΝ.Δ.Α., πρ. Δήμαρχος Πεύκης, ενώ τοποθετήσεις έκαναν οι κ. Γ. Ιωακειμίδης, Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α., και Λ. Μίχος, επίτιμο μέλος της ΕΝ.Δ.Α., Δήμαρχοι Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη και Αγ. Βαρβάρας αντίστοιχα.
Συμμετείχαν δεκάδες διατελούντες και διατελέσαντες Δήμαρχοι, ενώ τίμησαν το Φόρουμ με την παρουσία τους ο Γ. Γραμματέας του ΥΠ.ΕΣ., κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ως εκπρόσωπος και του Υπουργού Εσωτερικών, που απουσίαζε στο εξωτερικό, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης βουλευτής και πρ. Υπουργός, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Ευαγγελία Λιακούδη, βουλευτής, ως εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. και η κα Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, Αντ/ρχης Νήσων Περιφέρειας Αττικής.

Παρέστησαν επίσης ο κ. Γ. Βλάχος, βουλευτής, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης, κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, πρ. Υπουργός, και ο κ. Χατζηπέρρος, πρ. Αντ/ρχης νήσων.
Μήνυμα – χαιρετισμό απέστειλε και ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Περιφερειάρχης κ. Γ. Πατούλης.
Οι εισηγητές του Φόρουμ, ανέπτυξαν με σαφήνεια τα κρίσιμα για την Τ.Α. θέματα, καταθέτοντας και προτάσεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Ράλλης Γκέκας παρουσίασε πίνακες που ανέδειξαν την κραυγαλέα υστέρηση στην απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στην Τ.Α. από το Κεντρικό Κράτος κατά την μνημονιακή περίοδο, γεγονός που δημιουργεί «νέα γενιά» παρακρατηθέντων και κατέθεσε προτάσεις για την «Οικονομική ανόρθωση» της Τ.Α.

Ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης ανέπτυξε το κρίσιμο θέμα της αναγκαιότητας αναβάθμισης, της καταστατικής Θέσης των Αιρετών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση ποιοτικού πολιτικού προσωπικού στον χώρο της Τ.Α. ενώ κατέθεσε και σειρά προτάσεων προς τον σκοπό αυτό.

Ο κ. Παύλος Καμάρας πρότεινε κάποιους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να διέπουν ένα νέο εκλογικό Νόμο για την Αυτοδιοίκηση, παρουσιάζοντας και στοιχεία από τα ανάλογα εκλογικά συστήματα που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε.

Οι κ. Γιώργος Ιωακειμίδης και Λάμπρος Μίχος άσκησαν κριτική τόσο στον εκλογικό Νόμο που επέβαλε ο «Κλεισθένης», όσο και στον «διορθωτικό» της τωρινής κυβέρνησης.
Παρουσίασαν παράλληλα και κάποια προβλήματα στην λειτουργία των Δήμων που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα.

Ο Δήμαρχος Πόρου, κ. Γ. Δημητριάδης, στον χαιρετισμό του ανέφερε τα βασικότερα προβλήματα του νησιού του, οι δε εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και των Κομμάτων είχαν σύντομες τοποθετήσεις κυρίως για τον εκλογικό νόμο και την ευρύτερη λειτουργία του θεσμού.

Τον λόγο έλαβαν πολλοί Δήμαρχοι, που με μεστές τοποθετήσεις, έδωσαν το δικό τους στίγμα για τον τρόπο αντιμετώπισης των παθογενειών της Τ.Α.
Οι εισηγήσεις του 11ου φόρουμ θα αναρτηθούν στο site της Ένωσης Δημάρχων Αττικής όπως και όλη η Συνεδρίαση με σχετικό link και θα δημοσιευθούν στο περιοδικό της ΕΝ.Δ.Α., ο «Δήμαρχος της Αττικής».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ηλεκτρονικά την εκδήλωση:

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ