Κατάνια, Αίτνα, Ταορμίνα, Συρακούσες

Η Σικελία βρίσκεται στο κέντρο της Μεσογείου και είναι το μεγαλύτερο νησί της Ευρώπης. Χωρίζεται από την ηπειρωτική Ιταλία με τα στενά της Μεσσήνης, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, καραδοκούσαν η Σκύλλα και η Χάρυβδη. Είναι πλούσια σε ιστορία αιώνων και κληρονόμος όλων των πολιτισμών που πέρασαν από τα ηφαιστειογενή εδάφη της. Οι Έλληνες, οι Φοίνικες, οι Καρχηδόνιοι, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Άραβες, οι Νορμανδοί, οι Φράγκοι, οι Ισπανοί, όλοι έχουν επιδράσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην αρχιτεκτονική και στα εξαιρετικής αξίας μνημεία της. Οι αρχαιοελληνικοί ναοί συναντούν τα βυζαντινά τείχη και η αραβική αρχιτεκτονική τα μπαρόκ κτίρια.

Από το τριγωνικό της σχήμα και τα τρία της ακρωτήρια, οι Έλληνες την ονόμασαν Τρινακρία. Στην ονομασία αυτή αλλά και στη μυθολογία παραπέμπει εξ άλλου και το έμβλημά της, που είναι ένας ανθρωπόμορφος δίσκος του ήλιου και μια φτερωτή μορφή (μέδουσα) με τρία πόδια που συστρέφονται προς τα αριστερά, δίνοντας την ψευδαίσθηση της συνεχούς κίνησης.

Οι ελληνικές πόλεις-κράτη της Σικελίας μαζί με αυτές της Νότιας Ιταλίας, αποτελούσαν την Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia), κέντρο της γέννησης σπουδαίων πνευματικών, πολιτιστικών και επιστημονικών ζυμώσεων. Ο Εμπεδοκλής και ο Αρχιμήδης ήταν και οι δυο Σικελιώτες.

Η φυσική ομορφιά και η ποικιλομορφία των τοπίων της, τα γραφικά χωριουδάκια και οι πανέμορφες πόλεις της, τα εκπληκτικά παλάτια και οι μεγαλόπρεποι ναοί της, η γευστική κουζίνα και τα φημισμένα κρασιά της, η μουσική και το μεσογειακό ταπεραμέντο των κατοίκων της, όλα μαζί συνθέτουν έναν θαυμάσιο ταξιδιωτικό προορισμό, που μας αποκαλύπτει με θαυμαστό τρόπο τα μυστικά του!

1η μέρα: Αθήνα – Κατάνια  

Συνάντηση στο αεροδρόμιο και πτήση με AEGEAN για την Κατάνια. Φθάνοντας θα περπατήσουμε στην παλιά πόλη και θα δούμε τις μπαρόκ πλατείες, τα ασπρόμαυρα μέγαρα, τον Καθεδρικό ναό, το σιντριβάνι του ελέφαντα, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο Βία Ετνέα (Via Etnea, οδός Αίτνας), το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, την όπερα Μάσιμο Μπελίνι κ.ά. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

2η μέρα: Κατάνια – Αίτνα – Ταορμίνα – Κατάνια

Σήμερα θα επισκεφθούμε το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, την Αίτνα. Η ονομασία Αίτνα προέρχεται πιθανόν από την Ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει “καίγομαι” ή την Φοινικική “Attano”. Θα μεταβούμε οδικώς μέχρι το καταφύγιο Sapienza στα 1900 μ. και θα ανεβούμε με τελεφερίκ (έξοδα ατομικά) και με ειδικό όχημα στην κορυφή, για να δούμε από κοντά μικρούς ή μεγάλους κρατήρες, ενεργούς και μη. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την πανέμορφη Ταορμίνα, θα περπατήσουμε στα γραφικά δρομάκια της με τα νεοκλασικά αρχοντικά και θα καταλήξουμε στο επιβλητικό αρχαιοελληνικό της θέατρο (Teatro Greco) με την εκπληκτική θέα στο Ιόνιο πέλαγος. Επιστροφή στην Κατάνια. Διανυκτέρευση.

3η μέρα: Κατάνια – Συρακούσες – Παλέρμο  

Πρωινό και αναχώρηση για το Παλέρμο με ενδιάμεσο σταθμό την αρχαιοελληνική πόλη των Συρακουσών, όπου θα δούμε τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού της πάρκου, όπως το αρχαίο ελληνικό θέατρο, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο και το περίφημο “Αφτί του Διονύσου”. Συνεχίζουμε προς το ιστορικό κέντρο των Συρακουσών, το νησάκι της Ορτυγίας, όπου θα δούμε τον ναό του Απόλλωνα, την πλατεία του Αρχιμήδη, την πηγή της Αρετούσας και την πλατεία DUOMO με τον μοναδικό Καθεδρικό ναό ενσωματωμένο στον αρχαίο ναό της θεάς Αθηνάς. Άφιξη και ξενάγηση της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθούμε τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό ναό με τους τάφους των Νορμανδών βασιλέων και το σκήνωμα της πολιούχου Αγίας Ροζαλίας, θα δούμε την γραφική Πιάτσα Πραιτόρια με το Δημαρχείο και το σιντριβάνι με τα αγάλματα, το λυρικό θέατρο Μάσσιμο, την μεγάλη πλατεία με το θέατρο Πολυτεάμα, το επιβλητικό Παλάτσο Ντέι Νορμάνι με το μοναδικό σε διακόσμηση παρεκκλήσι, την Μαρτοράνα και την παραλιακή λεωφόρο που σφύζει από ζωή. Τακτοποίηση στο κεντρικό ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

4η μέρα: Παλέρμο – Τσεφαλού – Κατάνια – Αθήνα

Πρωινή αναχώρηση για το παραθαλάσσιο θέρετρο Τσεφαλού, όπου θα δούμε την πιάτσα Ντουόμο και τον Καθεδρικό ναό του Ρογήρου του Νορμανδού με τα βυζαντινά ψηφιδωτά. και χρόνος ελεύθερος Αναχώρηση το μεσημέρι για το αεροδρόμιο της Κατάνια και πτήση για την Αθήνα.