ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ‘’ΛΥΚΙΑ’’

2-7 ΙΟΥΝΙΟΥ – TAΞΕΙΔΙ/ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ : «ΙΩΝΙΑ–ΛΥΚΙΑ -ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ »

ΙΩΝΙΑ : ΤΣΕΣΜΕ- ΑΛΑΤΣΑΤΑ-ΣΜΥΡΝΗ -ΕΦΕΣΟΣ

ΛΥΚΙΑ : ΜΑΚΡΗ -ΛΙΒΙΣΙ  & ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

1η ΗΜΕΡΑ ( ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ): Χίος -Τσεσμέ –Aλάτσατα-  Σμύρνη        

Πτήση στις 14.35 από Αθήνα προς Χίο με SKY EXPRESS. Άφιξη στη Χίο μετά από 40 λεπτά και μεταφορά στο τελωνείο της Χίου. Στις 16.00-16.15 αναχώρηση προς Τσεσμέ. Άφιξη στο λιμάνι του Τσεσμέ μετά από 35 λεπτά και επιβίβαση σε πούλμαν με προορισμό την πόλη της Σμύρνης. Ενδιάμεση στάση στα Αλάτσατα, ένα  χωριό όπου υπήρχε έντονο το ελληνικό στοιχείο και διατηρείται ακόμα και σήμερα η παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Εδώ θα επισκεφθούμε  τον  Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, του οποίου ο περίβολος στρώθηκε με μικρά άσπρα και μαύρα βότσαλα που σχημάτιζαν διάφορα σχέδια. Τμήμα του περιβόλου σώζεται μέχρι σήμερα με το δικέφαλο αετό και τη χρονολογία κατασκευής, καθώς επίσης και το  θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο του Ιωάννη Χαλεπά. Συνεχίζουμε προς Σμύρνη. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο  4* στη Σμύρνη, δείπνο και διανυκτέρευση.   

 

2η ΗΜΕΡΑ (ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ): Σμύρνη

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, περιήγηση στις σημαντικότερες συνοικίες και αξιοθέατα της Σμύρνης. Ξεκινώντας από την πλατεία Κονάκ, θα δούμε το Κυβερνητικό Μέγαρο με τα ιωνικά στοιχεία στην πρόσοψή του, όπου μαρτύρησε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος. Κατόπιν, θα περάσουμε μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό του Κασαμπά ( 19ος αι.), το κλασσικού ρυθμού κτήριο του Ελληνικού Κεντρικού Παρθεναγωγείου και την άλλοτε ονομαζόμενη οδό Χατζηφράγκου στην περιοχή των νοσοκομείων. Συνεχίζουμε για τον Αγγλικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αϊδινίου  στην περιοχή της  Πούντας, με τα λιγοστά λεβαντίνικα σπίτια που διασώζονται ακόμα για να καταλήξουμε στην  παραλία του νέου «Και», όπου θα ξεχωρίσουμε την οικία Καπετανάκη, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο , που στεγάζει ξανά, μετά από χρόνια το Ελληνικό Προξενείο.

Στη συνέχεια, περίπατος στην πάλαι ποτέ συνοικία του Φραγκομαχαλά, τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη από όλες τις φράγκικες συνοικίες της Ανατολής, που κατακλείσθηκε στο 2ο μισό του 19ου αιώνα από ελληνικούς και αρμένικους πληθυσμούς.  Περιήγηση στα στενά σοκάκια, όπου στέκονται ακόμα και σήμερα χαρακτηριστικά δείγματα της αστικής σμυρναίικης κατοικίας με τονισμένα τα κλασσικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική τους. Ανάμεσα στις φράγκικες εκκλησίες και τα αρχοντικά, δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να συνθέσει μία εικόνα από την αίγλη και τον πολυεθνικό χαρακτήρα της πόλης πριν την καταστροφή. Επιβίβαση στο λεωφορείο και διασχίζοντας κάθετα τον παράλληλο προς την προκυμαία δρόμο ( το Παραλλέλι των Σμυρνιών),  θα περάσουμε μπροστά από το κλασσικού ρυθμού κτήριο της Εθνικής Τράπεζα της Ελλάδας ( υποκατάστημα του 1919) και  το παλιό τελωνείο (έργο του Άιφελ). Κατόπιν,  ανηφορίζουμε από την πλατεία Κονάκ στους πρόποδες του όρους Πάγος και τους τούρκικους μαχαλάδες, διαδρομή που προσφέρει μία πανοραμική θέα της πόλης. Συνεχίζοντας προς το εσωτερικό , περνώντας από την αρχαία αγορά της Σμύρνης, φθάνουμε στον Άγιο Βουκόλο, τη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία που σώθηκε από την Καταστροφή του 1922, αφιερωμένη στον πρώτο επίσκοπο Σμύρνης Βουκόλο. Ο ναός έχει αποκατασταθεί πρόσφατα και μαρτυρεί με την παρουσία του τις όμορφες αλλά και τις τραγικές στιγμές του ελληνισμού της πόλης. Εδώ ενθρονίστηκε το 2016 ο νέος Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος.

Ελεύθερος χρόνος στο πολύβουο παζάρι της Σμύρνης, το Κεμέραλτί. Το απόγευμα ελεύθερο. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

3η ΗΜΕΡΑ (ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ): Σμύρνη -Έφεσος -Μάκρη ( Fethiye)

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση για την Έφεσο, η οποία για περισσότερα από 1.000 χρόνια ήταν μία από τις μεγαλουπόλεις του αρχαίου κόσμου και μία από τις επτά εκκλησίες της Αποκάλυψης.  Πρόκειται για τον πλέον καλοδιατηρημένο και πολυσύχναστο αρχαιολογικό χώρο της Τουρκίας. Περιήγηση στην αρχαία πόλη, που η ίδρυσή της ανάγεται στο 10ο αιώνα π. Χ. ως ιωνική αποικία. Τα κυριότερα μνημεία όμως, που σώζονται σήμερα, αναφέρονται στην ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και την πρωτοχριστιανική περίοδο.  Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το Βουλευτήριο, ο Ναός του Αδριανού, ο Ναός του Διομητιανού, η οδός Κουρήτων, η βιβλιοθήκη του Κέλσου, τα Λουτρά, οι Αγορές και το Θέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα του αρχαίου Κόσμου ( 24.000 θεατές). Στη συνέχεια , περνώντας με το λεωφορείο από το σημείο που βρίσκονται τα απομεινάρια του Ναού της Αρτέμιδος, ενός από τα επτά θαύματα του Κόσμου,  φθάνουμε στο Σελτσούκ ( Παλαιά Έφεσος). Εδώ θα επισκεφθούμε τη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.  Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος αποτραβήχτηκε στην κορυφή του κάστρου και έζησε εκεί, όπου και συνέγραψε το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Ο λόφος αυτός αποτέλεσε από νωρίς σημαντικό προσκύνημα, ως τόπος κοίμησης και ταφής του αγαπημένου Μαθητή του Χριστού. Αρχικά, κτίστηκε εκεί μία εκκλησία από το Μεγάλο Κωνσταντίνο, την οποία αντικατέστησε ο Ιουστινιανός τον 6ο αιώνα με μεγαλοπρεπή Βασιλική, ερείπια της οποίας σώζονται ακόμα και σήμερα. Με ενδιάμεσες στάσεις συνεχίζουμε για τη Μάκρη , μέσα από μία  όμορφη δασώδη διαδρομή 4 περίπου ωρών. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4* στο κέντρο της πόλης. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

      4η ΗΜΕΡΑ ( ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ) : Μάκρη– Λιβίσι

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο της Μάκρης. Στη συνέχεια  περιήγηση στη Μάκρη, ανατολικά της οποίας μετά τα τελευταία σπίτια, κάτω από το βράχο υπάρχει εντυπωσιακή νεκρόπολη λυκιακών τάφων, μεταξύ των οποίων δεσπόζει ο τάφος του Αμύντα, επιφανούς άνδρα της πόλης. Κατόπιν, αναχώρηση για το Λιβίσι, μία εγκαταλελειμμένη πόλη στα νότια της Μάκρης , στην οποία κατοικούσαν εξ’ ολοκλήρου Έλληνες. Σήμερα αποτελεί μαρτυρία της φυγής του Ελληνισμού από τη Μικρά Ασία, αλλά και μείζον τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής. Στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν σημαντική πόλη, ισότιμη με τη Μάκρη με 6.500 κατοίκους, ενώ από το 1923 παραμένει ακατοίκητο. Κατά την περιήγησή θα δούμε την Καμάρα – εκκλησία Ταξιάρχη – Πλατεία Στούμπου – Κάστρο – Αγ Άννα – Νέο Υδραγωγείο- Λόφο Αγ.Παρασκευής. Προαιρετικό περπάτημα στον Κάμπο Λιβισιού – Λυχτρό Χατζηαυγερινού, Ναό Σωτήρος. Βράδυ στη Μάκρη : ελεύθερο πρόγραμμα. Προαιρετικά περπάτημα στην παλιά ελληνική συνοικία (ιστορικό-τουριστικό κέντρο της Μάκρης) & την Εκκλησία Αγ.Νικολάου. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

     5η ΗΜΕΡΑ ( ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ): Κας -Καστελόριζο

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο αναχώρηση προς Κας ( Αντίφελλος), όπου θα φθάσουμε σε 1 ½ ώρα περίπου. Στις 10.00 αναχώρηση με πλοιάριο για τη Μεγίστη, γνωστότερη με την ονομασία Καστελόριζο, που αποτελεί το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης. Απέχει από τις Τουρκικές Ακτές μόλις 2 ναυτικά μίλια. Το επίσημο όνομά της, το πήρε λόγω του ότι είναι το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα δεκατεσσάρων μικρών νησιών με πιο διάσημο τη Ρω. Περιήγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Αφού περπατήσουμε τα πλακόστρωτα σοκάκια γύρω από το λιμάνι, αξίζει να ανεβούμε τα 401 σκαλιά που οδηγούν στον Άγιο Γεώργιο του Βουνού (ή Βουνιού όπως λέγεται στο Καστελόριζο).  Βρίσκεται στην περιοχή του Παλαιόκαστρου, ενός  αρχαίου οικισμού με πλήθος κτισμάτων και δεξαμενών και περιστοιχίζεται από τεράστιες φυσικές πλάκες. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει η κατακόμβη που χρησιμοποιούσε ο Άγιος Χαράλαμπος ως καταφύγιο. Ο διατηρητέος οικισμός, ο μοναδικός του νησιού, σπάνιο δείγμα της αυθεντικής δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής, με δίπατα και τρίπατα κτίσματα αμφιθεατρικά γαντζωμένα στον βράχο, στολίζει ένα από τα ομορφότερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας. Σημαντική είναι επίσης μία επίσκεψη στα ερείπια του Κάστρου των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα., κάτω από το οποίο  βρίσκεται Λυκιακός Τάφος του 4ου π.Χ. αιώνα. Στις 16.00 αναχώρηση προς Κας. Επιστροφή στη Μάκρη, δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

6η ΗΜΕΡΑ ( ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ):  Dalaman -Κωνσταντινούπολη -Αθήνα

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μεταφορά στο αεροδρόμιο του Dalaman και πτήση προς Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης.