Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ψηφιακός μετασχηματισμός – Καθαρή Ενέργεια
και Γυναίκες στην Αυτοδιοίκηση τα θέματα του 13ου FORUM
της ΕΝ.Δ.Α.

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 στον Πόρο το 13ο FORUM της Αυτοδιοίκησης.
Μια θεσμική πλέον εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Δημάρχων Αττικής και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, με την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και την υποστήριξη του Δήμου Πόρου.

Τα θέματα που απασχόλησαν το Συνέδριο ήταν οι Εργαζόμενοι στην Τ.Α. και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, «η θέση της Γυναίκας στην Τ.Α.» και η «Καθαρή Ενέργεια (ΑΠΕ) – μονόδρομος για την ακρίβεια και το περιβάλλον».
Επίσης έγινε μια ιστορική αναδρομή στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο θέμα των υπαλλήλων της Τ.Α. και της νέας πραγματικότητας που επιβάλλει ο ψηφιακός σχηματισμός ο κ. Νίκος Ταμπακίδης πρ. Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων, τόνισε την αναγκαιότητα της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών, των μετρήσεων ικανοποίησης του πολίτη και την αξιολόγηση των υπαλλήλων, ενώ η κα Κρίστη Αγαπητού, Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιά, υπογράμμισε την αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού ως καταλυτικό στοιχείο για την νέα εποχή στην Τ.Α. προς ενίσχυση της αποτελεσματικότητά της.

Στο θέμα των Γυναικών και της μειωμένης συμμετοχής τους στην Τ.Α. αλλά και περιορισμένης εκλογής τους στο αξίωμα της Δημάρχου η κα Μαρία Ανδρούτσου Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου ανέδειξε μια σειρά παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στο φαινόμενο αυτό (3% γυναίκες Δήμαρχοι στην Αττική και 5% πανελλαδικά), ενώ η κα Φωτεινή Γιαννοπούλου πρ. Δημαρχος Ζεφυρίου κατέθεσε προσωπικές εμπειρίες από την θητεία της ως γυναίκα Δήμαρχος, τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε.

Επί του θέματος αναφέρθηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος έδωσε και στοιχεία ενθαρρυντικά για την συμμετοχή των γυναικών ως Δημοτικών Συμβούλων και την ανάληψη θέσεων ευθύνης (Προέδρου Δ.Σ. , Αντιδημάρχων, Προέδρου Νομικών Προσώπων κλπ.) αναγνωρίζοντας όμως την ύπαρξη του προβλήματος στη θέση της Δημάρχου.

Παρέμβαση έκαναν και η κα Βάσω Σπηλιωπούλου πρ. Δήμαρχος Εκάλης και η κα Ειρήνη Κατσαρού πρ. Δήμαρχος Ψυχικού.

Την δεύτερη ημέρα του FORUM οι έγκριτοι επιστήμονες κ.κ. Ψωμάς και Σώκος ανέλυσαν τις προκλήσεις αλλά και τις δυνατότητες που έχει η Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων αλλά και μεμονωμένα κάνοντας χρήση του λεγόμενου εικονικού συμψηφισμού (net metering). Με σημαντική εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας.

Τις θετικές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις από την χρήση των συστημάτων για πρόληψη καθαρής ενέργειας ανέλυσε ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Ευθύμιος Λέκκας δίδοντας σχετικά παραδείγματα από όλη την Ελλάδα.

Τις εργασίες της ημερίδας έκλεισε με εξαιρετική παρουσίαση ο ομότιμος Καθηγητής κ. Αθανάσιος Βερέμης, ο οποίος ανέλυσε βασικές πτυχές των αιτιών που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή.
Μικρή τοποθέτηση επί του θέματος έκανε ο πρ. Δήμαρχος Ηλιούπολης και Αντιπρόεδρος της ΕΝ.Δ.Α. κ. Θεόδωρος Γεωργάκης.

Παρέμβαση επίσης έκανε ο κ. Κώστας Μακρυνόρης πρόεδρος Βιλίων, που αναφέρθηκε στο θέμα των αστοχιών στην ενοποίηση των Δήμων, ο κ. Σταύρος Ιατρού πρ. Δήμαρχος Κερατέας στο θέμα της Καθαρής Ενέργειας, ο κ. Καλούδης πρ. Δήμαρχος Γλυκών Νερών για τα Φωτοβολταϊκά συστήματα στέγης και ο κ. Βασίλης Ξένος πρ. Δήμαρχος Αλίμου με πρόταση για ενεργοποίηση των Θεσμικών Οργάνων της Τ.Α. σε διάφορα σημαντικά θέματα.

Στο τέλος της εκδήλωσης ψηφίστηκε ομόφωνα ψήφισμα του Δήμου Πόρου για την άμεση αναστολή εγκατάστασης ανεξέλεγκτων ιχθυοκαλλιεργειών σε θέσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και την αναγκαιότητα για συμμετοχή της Τ.Α. σε ένα διάλογο ουσίας που θα οδηγήσει σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες χωρίς όμως την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης,ο οποίος αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για ενίσχυση του έργου των Δημάρχων, η Υφυπουργός Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μιχαηλίδου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης υπεύθυνος Τ.Α. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ο κ. Πάνας Απόστολος Υπεύθυνος “Ανάπτυξης & Επενδύσεων» του ΠΑ.ΣΟ.Κ–ΚΙΝ.ΑΛ., ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο τ. Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κρητών κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλ/νης μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Αντιπερ/ρχης Αττικής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο πρ. Δήμαρχος και Δ/νων Σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.Α. κ. Σπ. Σπυρίδων, ενώ το καλωσόρισμα έκανε ο Δήμαρχος Πόρου κ. Γιάννης Δημητριάδης.

Την οργάνωση της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος της ΕΝ.Δ.Α. κ. Παύλος Καμάρας πρ. Δήμαρχος Πεύκης, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής των εργασιών του FORUM με την συνεργασία της εταιρίας LaCom.
Η κα Βίκυ Τσουμπρή παρουσίασε την εκδήλωση με επιτυχία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ηλεκτρονικά την εκδήλωση:

https://youtu.be/VQqNfhwyoGI (Παρασκευή 2/9/2022)

https://youtu.be/8INLfOXQfxg (Σάββατο 3/9/2022)

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ