Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με επιτυχία το 12ο FORUM της Αυτοδιοίκησης

Ένα πολύ ενδιαφέρον Αυτοδιοικητικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε το τριήμερο 3-4-5 Σεπτεμβρίου στο Πόρτο-Χέλι – Σπέτσες .

Πρόκειται για τον καθιερωμένο πλέον θεσμό, το FORUM της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που για 12 χρόνια συνδιοργανώνουν η Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝ.Δ.Α.) και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.).

Το 12ο Forum είχε ως θέματα το επίκαιρο μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές πρόβλημα των δασών μας, με τίτλο «ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ – Η επόμενη μέρα», ενώ η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο της Απελευθέρωσης των Ελλήνων το 1821 με τίτλο «200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821».

Το 12ο Forum της Αυτοδιοίκησης έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και την υποστήριξη του Δήμου Σπετσών.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος, τ. Υπουργός και επίτιμο μέλος της ΕΝ.Δ.Α. ενώ το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό ο κ. Μάκης Βορίδης Υπουργός Εσωτερικών, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ εκπρόσωπος του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Τομεάρχης Εσωτερικών, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής και πλήθος εν ενεργεία και πρώην Δημάρχων.

Στην άριστη συνεργασία μεταξύ ΕΝ.Δ.Α. και Π.Ε.Δ.Α. αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων κ. Παύλος Καμάρας και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο-Δήμαρχο Γαλατσίου κ. Γ. Μαρκόπουλο ενώ ευχαρίστησε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που λάμπρυναν το Συνέδριο με την παρουσία τους, όπως είπε καθώς και τους συναδέλφους Δημάρχους, μέλη της Ένωσης που παρέστησαν δια ζώσης ή μέσω διαδικτύου.

Την πρώτη μέρα, το θέμα του Συνεδρίου που αφορούσε στις πυρκαγιές στα Δάση και τις αναμενόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ανέλυσαν με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και προτάσεις ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας και ο Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος κ. Νίκος Χλύκας.


Η πρόσφατη εμπειρία από τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Βίλια και στη Β. Αττική καταγράφηκε με γλαφυρό τρόπο από τον Δήμαρχο Διονύσου κ. Γ. Καλαφατέλη καθώς και τον Πρόεδρο των Βιλίων κ. Κ. Μακρυνόρη οι οποίοι κατέθεσαν και σχετικές προτάσεις για την δασοπροστασία.

Η δεύτερη ημέρα, επικεντρώθηκε στην Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, όπου με εξαιρετικό τρόπο ο κ. Τ. Χατζηβασιλείου βουλευτής Ν.Δ., Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, η κα Μαρία Ευθυμίου Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο κ. Κ. Χολέβας Πολιτικός Επιστήμων – Συγγραφέας φώτισαν άγνωστες πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα. Οι συνάδελφοι κ. Π. Φιλίππου Δήμαρχος Σαρωνικού και Κ. Αναστόπουλος πρ. Δήμαρχος Ύδρας έδωσαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα γεγονότα και τις εμβληματικές μορφές της επανάστασης.

Χαιρετισμό απηύθυναν και ο κ. Θ. Γεωργάκης, Γραμματέας της ΕΝ.Δ.Α. και πρ. Δήμαρχος Ηλιούπολης και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γ. Γεωργόπουλος ο οποίος έδωσε και αναμνηστικό δώρο στους διοργανωτές του Συνεδρίου, κ. Π. Καμάρα και κ. Σ. Τζουλάκη Δήμαρχο Ν. Σμύρνης, Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράσθηκαν προς την κα. Λίλα Παπαδημητρίου, Δημοτική Σύμβουλο Κηφισιάς για την ευγενή προσφορά του εξαιρετικού βίντεο, που η ίδια δημιούργησε και προβλήθηκε την δεύτερη ημέρα του Φόρουμ.

Να τονισθεί ότι το Συνέδριο έγινε εντός του αυστηρού πλαισίου του υγειονομικού πρωτοκόλλου, λόγω της πανδημίας ενώ μεταδόθηκε με live-streaming με εξαιρετική επισκεψιμότητα. (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/9/21 https://youtu.be/gdFL9gfu_Ig & ΣΑΒΒΑΤΟ 4/9/21 https://youtu.be/kzovlKw_91o).

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα κοινοποιηθούν στα αρμόδια Θεσμικά Όργανα και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΝ.Δ.Α.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ