Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

«Η Ανεργία των Νέων, βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας μας»

Άμεση σύνδεση του Εκπαιδευτικού Συστήματος με την Αγορά Εργασίας και πλήρης εκμετάλλευση των Κοινοτικών Κονδυλίων για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.
Αυτά ήταν τα κύρια συμπεράσματα των εργασιών του 6ου FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ που έγινε στα ΚΥΘΗΡΑ με θέμα «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ , η μεγάλη πρόκληση της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»
Ιδιαίτερα η συζήτηση κατά την διάρκεια του διημέρου, εστιάσθηκε στο κρίσιμο πρόβλημα της ανεργίας των Νέων που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις (αγγίζει το 60%) με απρόβλεπτες συνέπειες για το άμεσο μέλλον.
Η Αυτοδιοίκηση, τονίσθηκε από τους ομιλητές, πρέπει να λάβει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
Με έμφαση στην αξιοποίηση των ευκαιριών που δίδει το ΕΣΠΑ (2) από την Περιφέρεια αλλά και την δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις από τους Δήμους.
Χρήσιμη επίσης κρίνεται η ανάληψη καινοτόμων πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας από τους Δήμους, γεγονός που θα δώσει θέσεις εργασίας στους άνεργους Δημότες. (παρουσιάσθηκε σχετική πρόταση).
Τέλος, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα για ριζική μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του ΟΑΕΔ αφού η αποστασιοποίησή του από τις ανάγκες των τοπικών αγορών και ο πρόσκαιρος χαρακτήρας των υλοποιουμένων προγραμμάτων, είναι αιτία για την μη ριζική επίλυση του προβλήματος. Και τούτο παρά τα ενθαρρυντικά βήματα που γίνονται τελευταία κυρίως στον τομέα της μαθητείας και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η «ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ» με την «ΠΕΔΑ» υπό την αιγίδα της «ΚΕΔΕ» συμμετείχαν πλήθος ενεργών, διατελεσάντων και νεοεκλεγέντων Δημάρχων της Αττικής, που κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της ΑΝΕΡΓΙΑΣ.
Εισηγητές ήταν :
• κ. Ιωάννης Φίλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
• κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
• κα Αθανασία Θεοδωρίδου, Γενική Διευθύντρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΟΑΕΔ
• κ. Παύλος Καμάρας, Πρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Αττικής
• κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, Πρόεδρος Ο.Π.Σ.Α.
• κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, Μέλος Ε.Ε. Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής
• κ. Νικόλαος Κρημνιανιώτης, Γ. Διευθυντής του Ε.Ο.Ε.Σ. «Εύξεινη Πόλη»

Εξαιρετικά θερμή ήταν η φιλοξενία του Δημάρχου κ. Θεόδωρου Κουκούλη και των συνεργατών του, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης.