Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,
Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να είμαι ανάμεσα σε τόσο αξιόλογους ομιλητές στην σημερινή ημερίδα με θέμα «Το δικαίωμα και τα όρια του στην πολιτική αντιπαράθεση και στην κριτική γενικότερα, μέσα στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού».
Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Προέδρους της Ένωσης Δημάρχων Αττικής και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής για την επιλογή τους αυτή.
Στη σημερινή ομιλία μου θα ήθελα να αναφερθώ στα εξής θέματα, στις τρεις διαστάσεις του θέματος της ημερίδας.
Πρώτη διάσταση. Πόσο η απειλή διασυρμού και απαξίωσης ενός πολιτικού προσώπου εμποδίζει σοβαρούς και αξιόλογους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική και με την αυτοδιοίκηση.
Δεύτερη διάσταση. Πως πρέπει να αντιδράσετε όταν πέσετε θύματα συκοφαντικής εσκεμμένης παραπληροφόρησης, εκτόξευσης λάσπης προς το πρόσωπο σας, ακόμη και θύματα εκβιασμού.
Τρίτη διάσταση. Πώς να αντιμετωπίσετε επικοινωνιακά τις έκνομες συμπεριφορές, συκοφαντίες , λασπολογίες, σκάνδαλα.
Πριν ξεκινήσω με τα τρία αυτά θέματα, θα ήθελα να σας ενημερώσω με κάτι προσωπικό. Τα τελευταία χρόνια όπου έχουν εκταθεί τα φαινόμενα των έκνομων αυτών συμπεριφορών και στο χώρο της αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, προσπαθώ μέσω των υποψηφίων πελατών μου να ενισχύσω τον λεγόμενο πολιτικό πολιτισμό, ανάμεσα στους υποψήφιους αντιπάλους. Το πρώτο κείμενο που ζητώ από τους πελάτες μου, είναι να αποδεχτούν και κοινοποιήσουν στους αντιπάλους τους, το λεγόμενο Συμβόλαιο πολιτικού πολιτισμού, με στόχο την τήρηση των κανόνων πολιτικής δεοντολογίας και fair play μεταξύ των υποψηφίων. Δεν είμαι βέβαιος αν τηρείται από τους αντιπάλους. Όσον αφορά για τον δικό μου υποψήφιο και όσο μου περνάει ο λόγος, το τηρώ.
Και ξεκινάω το πρώτο θέμα – την πρώτη διάσταση της σημερινής μου ομιλίας.
Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η ενασχόληση με την πολιτική, δεν έχει πλέον την κοινωνική αίγλη που είχε. Σήμερα, η απαξία των πολιτών προς τα πρόσωπα μεγάλου ποσοστού των πολιτικών ταγών μας, εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, λεκτικούς αλλά και με τη γλώσσα του σώματος.
Καθημερινά αυτοδιοικητικοί λιγότερο και πολιτικοί περισσότερο, κατακρεουργούνται από κακόπιστους πολίτες, αργυρώνητους κονδυλοφόρους και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που επιδίδονται σε αποστολές δολοφονίας χαρακτήρων, και λάσπης στον ανεμιστήρα. Η έλευση των fake news επιδείνωσε την κατάσταση. Οι μηχανές των μίξερ της λασπομαχίας και οι μονταζιέρες κομματικών και αυτοδιοικητικών συνδυασμών, δουλεύουν στο φουλ, μαζί με τους υπεύθυνους των τρολς και γράφουν υπερωρίες. Βλέπετε, στην εποχή του διαδικτύου η λάσπη και η συκοφάντηση , έχουν υψηλές ταχύτητες διάδοσης.
Θα πρέπει λοιπόν, ο κάθε εχέφρων άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί απλά με τον Δήμο του, να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, κλέφτης, λαμόγιο και ανίκανος. Και στη συνέχεια, αν εκλεγεί, πως θα αντιμετωπίσει τους πιθανούς επαγγελματίες εκβιαστές με όπλα έντυπα, ηλεκτρονικά και κοινωνικής δικτύωσης και πως θα διαφυλάξει την προσωπικότητα του. Και δεν μιλάμε και για άρρωστα μυαλά που αμαυρώνουν εικόνες και σπιλώνουν προσωπικότητες.
Ποιος ελεύθερος επαγγελματίας, πετυχημένος κοινωνικά θα ρισκάρει την επαγγελματική και κοινωνική του θέση να γίνει αιρετός στην αυτοδιοίκηση; Πάρα πολύ λίγοι που θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τον τόπο τους.
Όσο για τις αμοιβές των αυτοδιοικητικών, εσείς ξέρετε καλύτερα ότι δεν είναι δα και το πρώτιστο κίνητρο για κάποιον που πρέπει να αφήσει τη δουλειά του.
Περνάμε τώρα στο δεύτερο θέμα – δεύτερη διάσταση.
Τι κάνετε, πως αντιδράτε, αν αντιδράτε και αν τα δικαστήρια είναι η λύση.
Στη μακρόχρονη προσωπική διαδρομή μου στην αυτοδιοίκηση, έζησα μέσω των πελατών μου πολλές ιστορίες κατασυκοφάντησης, εσκεμμένης παραπληροφόρησης, οικονομικούς και πολιτικούς εκβιασμούς, ακόμη και λασπομαχίες σε προσωπικό επίπεδο αρκετών πελατών μου. Όσο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων αυτό ήταν πλημμέλημα, μπροστά σε κάποια πολιτικά κακουργήματα.
Η απάντηση στο ερώτημα, αν αντιδρά κανείς ή όχι εξαρτάται από το μέγεθος και το είδος του προβλήματος. Είναι επουσιώδες ή έχει βάθος και ρίζες και θα κυνηγάει τον αυτοδιοικητικό μια ζωή; Πότε έχει βγει στην επιφάνεια και υπάρχει χρόνος να πολεμηθεί επικοινωνιακά, ή είναι τελευταίας στιγμής, λίγο πριν την κάλπη;
Και τη δικαστική συνδρομή να ζητήσουμε δεν πρόκειται να βρούμε το δίκαιο μας, πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφήστε που τα περισσότερα συκοφαντικά δημοσιεύματα που δεν έχουν στοιχεία τεκμηρίωσης, δεν βρίσκουν και νομικά πρόσωπα για να ζητήσουν την ενοχή.
Οι συκοφαντίες, η σκανδαλολογία και οι λασπομαχίες τραυματίζουν και την αυτοδιοίκηση στο σύνολο της και τις τοπικές κοινωνίες.
Γίνονται φέιγ – βολάν και με κραυγαλέα ψεύδη σπιλώνουν την τιμή και την υπόληψη ικανών αυτοδιοικητικών προσώπων με αποτέλεσμα αρκετές φορές να χάνουν τη θέση τους.
Αποτέλεσμα, αυτοδιοικητικές διαδρομές έντιμων προσώπων, να βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδα από άθλιες συκοφαντίες. Οι συκοφαντίες και οι εκβιασμοί είναι το όπλο των δειλών. Στην προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε πριν από λίγε ημέρες, ευχόμαστε όλοι να μη γίνουμε μάρτυρες συκοφαντιών, κατασκευασμένων σκανδάλων και εκβιασμών πολλών ειδών. Από οικονομικούς μέχρι ροζ.
Και ερχόμαστε στο τρίτο θέμα της ομιλίας μου, την τρίτη διάσταση. Πώς να τα αντιμετωπίσουμε επικοινωνιακά. Μερικές βασικές αρχές στην περίπτωση που βρεθείτε κι εσείς σε δύσκολη θέση.
Καλύτερη η σιωπή παρά το ψέμα, αν το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε είναι υπαρκτό. Αν δεν θεωρείτε συνετό να αποκαλύψετε την αλήθεια κρατείστε το στόμα σας κλειστό. Αν παρόλα αυτά, παραδεχτείτε την αλήθεια, κάντε το γρήγορα για να μην «σέρνεται» το θέμα σας και πάντα με γραπτή δήλωση. Η προσωπική σας έκθεση μπορεί να σας βλάψει σοβαρά. Οι δημοσιογράφοι κάνουν πάντα πολλές ερωτήσεις.
Εάν αποφασίσετε να «παλέψετε» την υπόθεση, τότε θα πρέπει να είστε έτοιμοι για σκληρή μάχη. Λασπομαχία στην κυριολεξία, θα ακολουθήσει. Το κλειδί είναι να αναλάβετε δυναμικά το ρόλο της ενημέρωσης, οπότε το κοινό σας να μάθει από εσάς τις λεπτομέρειες και όχι από άλλους. Οργανώστε μια συντονισμένη αντίδραση, βάζοντας στο παιχνίδι, τα μέλη της οικογένειας σας, του συνδυασμού, τους φίλους σας, τους υποστηρικτές.
Χρειάζεστε έναν – τουλάχιστον έναν- καλό δικηγόρο. Αν γίνει γνωστό ότι θα καταφύγετε σε ένδικα μέσα, τότε υπάρχουν πιθανότητες να περιοριστούν ή και να σταματήσουν οι αβάσιμες διαδόσεις εναντίον σας.
Αποφύγετε την προσπάθεια της συγκάλυψης. Πολλές φορές οδηγεί σε χειρότερο σκάνδαλο από το αρχικό, αφού ο κόσμος μπορεί να συγχωρήσει μια ατασθαλία.
Αλλάξτε την ατζέντα αν αυτό είναι δυνατό από τη μεριά σας. Στρέψτε το ενδιαφέρον των πολιτών σε άλλες ειδήσεις. Κι αν δεν υπάρχουν φτιάξτε τις εσείς!
Διαψεύστε την κατηγορία, ζητείστε αποδείξεις και απαιτείστε ακόμη και συγγνώμη από τους κατασκευαστές συκοφαντιών αν έχετε δίκιο.
Όποιον δρόμο υπεράσπισης του εαυτού σας ακολουθήσετε, όποια στρατηγική, καλό είναι να τον κρατήσετε μέχρι το τέλος.
Επιτεθείτε στους ηθικούς αυτουργούς και θα τα άγνωστα – γνωστά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την συκοφαντική επίθεση που δέχεστε. Η συνομωσιολογία έχει περάσει στο εκλογικό σώμα.
Περάστε από «ακτινογράφηση» τους συνεργάτες, τους συμβούλους, τα μέλη του ψηφοδελτίου σας. Μια αποκάλυψη για το παρελθόν μέλους του συνδυασμού σας θα πλήξει την εικόνα σας. Ιδιαίτερα τα προβλήματα που αφορούν τα οικονομικά και την προσωπική ζωή.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας σημειώσω το εξής:
«Οι εκλογές είναι πόλεμος, και χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα για να αντιμετωπίσετε πιθανές συκοφαντικές και άθλιες επιθέσεις με στόχο την ανακοπή της ενδυνάμωσης της πορείας σας προς τη νίκη.»
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εκλογές και σας ευχαριστώ.