Αθήνα 2 Ιουνίου 2017

ΔΗΛΩΣΗ του Προέδρου της Ένωσης Δημάρχων Αττικής
κ. Παύλου Καμάρα
«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου»

Σχετικά με την ημερίδα για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων, ο κ. Παύλος Καμάρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Θελήσαμε ως Ένωση Δημάρχων, μακριά από ανούσιες αντιπαραθέσεις, τακτικισμούς και θεατρινισμούς, να συμβάλλουμε στο μεγάλο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαντολλογικό πρόβλημα, της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Προς τούτο, σε ανύποπτο πολιτικά χρόνο, δύο (2) χρόνια πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και σε κρίσιμο επιχειρησιακό χρόνο, τρία (3) χρόνια πριν την χρονολογία κορεσμού, της μοναδικής χωματερής, της ΦΥΛΗΣ, και έτους ορόσημο για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ, καλέσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συνδιοργανώσαμε μια ημερίδα εργασίας.
Στόχος της ημερίδας αυτής ήταν, η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, στην εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ, αλλά και η προώθηση του όλου εγχειρήματος.
Σαν συμπεράσματα της ημερίδας αυτής:

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου
Οι στόχοι του νέου Σχεδιασμού, φαίνονται ανέφικτοι, εάν δεν υπάρξει, συλλογική και ατομική αφύπνιση.

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν:
στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, μετά την κατάργηση των ΣΔΙΤ (400 τουλάχιστον εκατομμύρια)
στην σαφή, χωροθέτηση των νέων, περιφερειακών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό (ΧΗΤΥ, μονάδες επεξεργασίας κλπ)
την άμεση έναρξη των σχετικών εργασιών

Καλούμε τους συναδέλφους Δημάρχους
Να δηλώσουν ξεκάθαρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην υλοποίηση του Σχεδιασμού.
Τα οικονομικά, λειτουργικά και θεσμικά εμπόδια, που ενδεχόμενα καθυστερούν ή και ακυρώνουν τον προβλεπόμενο ρόλο τους στην υλοποίηση του νέου ΠΕΣΔΑ. Στον βαθμό που μπορούν, τους παροτρύνουμε να δράσουν άμεσα.

Τον ΕΣΔΝΑ, σαν αρμόδιο φορέα, να συντονίσει Δήμους και Περιφέρεια, καταγράφοντας τα προβλήματά τους, και να εισηγηθεί στα αρμόδια Υπουργεία τις ενδεδειγμένες λύσεις, θεσμικού, οικονομικού και λειτουργικού χαρακτήρα.

Αγαπητοί συνάδελφοι αιρετοί – κύριοι της Κυβέρνησης

Η ώρα της ευθύνης και της αλήθειας έφτασε. Η παρελθοντολογία, η μετάθεση ευθυνών, η καταγγελτική τακτική, δεν δίνουν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, με περιβαντολλογικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόσημο.

Χρειάζεται δράση. Τώρα.