Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε πληθώρα δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών εκπομπών όπου αναπτύσσεται ένα κρεσέντο λαϊκισμού και δημαγωγίας με στόχο τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, και ιδιαίτερα τους Δημάρχους « και τα δήθεν προνόμιά τους».
Το φαινόμενο αυτό ανάγεται στην προφανή προσπάθεια κάποιων, γενίκευσης της ήδη συσσωρευμένης απαξίωσης του πολιτικού κόσμου.
Παράλληλα επιχειρείται ένας σαφής αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα άδικα και σκληρά αντικοινωνικά μέτρα βάζοντας στο στόχαστρο σαν κοινωνικό αντιστάθμισμα το “status” των ενεργών και διατελεσάντων Δημάρχων.
Έτσι ο Δήμαρχος που έκανε το «έγκλημα» να ασχοληθεί με τα κοινά, θα πρέπει να τιμωρηθεί ώστε το κράτος να φανεί δίκαιο, ενώ και οι διατελέσαντες θα πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά την απερισκεψία τους.
Δυστυχώς οι θέσεις αυτές δεν περιορίζονται στους συνήθεις λαϊκιστές αλλά ακούγονται και από υπεύθυνα (;) (τουλάχιστον θεσμικά) χείλη.
Οι πρόσφατες εξαγγελίες – προθέσεις (;) του αξιότιμου κύριου Υπουργού Εργασίας, σε συνέντευξη τύπου για «επανεξέταση» όλων των συνταξιοδοτικών προνομιακών παροχών των αιρετών της Αυτοδιοίκησης …. «την κατάργηση των χορηγιών των αιρετών και ‘’ψαλίδι’’(sic) στις συντάξεις των βουλευτών», εκπλήττουν δυσάρεστα.
Να ενημερώσουμε λοιπόν τον κ. Υπουργό ότι ο Δήμαρχος όχι μόνο προνόμια δεν έχει (ούτε είχε), αλλά πλέον έχει καταντήσει (γιατί περί κατάντιας πρόκειται)σε ένας κατώτατος Δημόσιος Υπάλληλος, αποκλειστικής απασχόλησης, περιορισμένων δικαιωμάτων, αυξημένων αρμοδιοτήτων και τεράστιων ευθυνών.
Να του υπενθυμίσουμε ότι η Χορηγία που καταβάλλεται στους διατελέσαντες Δημάρχους υπό προϋποθέσεις (μη δημόσιος υπάλληλος, οκταετούς θητείας και άνω κλπ), δεν προήλθε από κάποια χαριστική προνομιακή μεταχείριση, αλλά αφορά σε κατοχυρωμένη αποζημίωση που δίδεται στον αιρετό για την θετική και αποθετική ζημιά που υφίσταται κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης του με το πλήρους ευθύνης λειτούργημα του Δημάρχου.

Καταβάλλεται σύμφωνα με τους Ελληνικούς Νόμους, που ίσχυαν μεταξύ άλλων κατά τη χρονική στιγμή που έλαβε την απόφαση να περιορίσει ή και να ανασταλεί (πλέον) την επαγγελματική του πορεία, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό δίκαιο και την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Χορηγία που υπολογίζεται, σε ποσοστό (εικοστά πέμπτα) επί του μισθού, βάσει των χρόνων της θητείας του αιρετού, ενώ έχουν ήδη γίνει σημαντικές κρατήσεις υπέρ του αρμοδίου Ταμείου (πρ. ΤΑΔΚΥ).
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Αφού εκφράσουμε την ευχή, ότι οι παραπάνω απόψεις του κύριου Υπουργού Εργασίας δεν απηχούν τις προθέσεις της Κυβέρνησης, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση τα εξής:
Είναι δικαίωμα της κάθε Κυβέρνησης να επιχειρεί την υποβάθμιση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, απαξιώνοντας τους αιρετούς της. Είναι μια πολιτική θέση στην οποία σύσσωμοι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αντιδράσουν όπως βέβαια οι σώφρονες πολιτικοί μας και οι νοήμονες πολίτες.
Όμως καμία κυβέρνηση και κανένας Υπουργός της στο όνομα οιασδήποτε σκοπιμότητας, μπορεί να καταπατήσει τα κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα των δημοκρατικά εκλεγμένων πολιτών .
Η σύνταξη που προήλθε από τον ιδρώτα εργαζομένων σε οιοδήποτε επαγγελματικό χώρο (ακόμα και αυτών που είχαν την ατυχία να ασχοληθούν με τα κοινά), μπορεί να πετσοκοπεί, όμως δεν μπορεί να καταργηθεί.
Την χορηγία οι Δήμαρχοι την πλήρωσαν, και την πληρώνουν ακριβά.
Επομένως
ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΚΕΨΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ή ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ,
ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ή ΕΧΟΥΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ – ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ.
Καλούμε τα θεσμικά μας Όργανα (ΠΕΔ και ΚΕΔΕ) και τον καθένα σας χωριστά, να αντιδράσουν πριν το θέμα γίνει βορρά στη λαϊκή αρένα.
Οι αγώνες για τη ΣΑΤΑ και τους ΚΑΠ μπορεί να αφορούν σε καλύτερη ή χειρότερη ενάσκηση του λειτουργήματος του Δημάρχου για όσους θέλουν να επιμείνουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με τα κοινά υπό αυτές τις συνθήκες.
Όμως οι πραξικοπηματικές ενέργειες σε κατοχυρωμένα δικαιώματα αφορά σε ζωές και ανθρώπους.
Ανθρώπους μάλιστα που έδωσαν κομμάτι από τη ζωή τους στην πατρίδα, και βλέπουν να τους ανταποδίδεται με τον τρόπο που ξέρει η Ελλάδα να ανταμείβει τα παιδιά της.