Λοιπόν, στα 3 λεπτά κόψτε με, γιατί μιλώντας από εδώ καμιά φορά ξεχνιόμαστε. Θα προσπαθήσω 5 πράγματα να πω, με τον κίνδυνο βέβαια να παρεξηγηθώ, γιατί εν συντομία λέμε ενδεχομένως σοβαρά πράγματα, με ασθενική τεκμηρίωση.
Πρώτα από όλα, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στους θεσμούς. Δεν πρέπει να παίζουμε με τους θεσμούς, δεν πρέπει να χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, αυτός είναι κίνδυνος για την δημοκρατία. Διότι κάποτε δεν θα έχουμε αντιπαράθεση, αν συμβεί αυτό, αν συνεχιστεί να συμβαίνει αυτό, ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά, θα υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην δημοκρατία και τους εχθρούς της. Γι’ αυτό χρειάζεται καλή νομοθέτηση, απλή και κωδικοποιημένη νομοθεσία, εφαρμογή των νόμων και αυστηρός έλεγχος της νομιμότητας των πράξεων της διοίκησης. Εδώ νομίζω ταιριάζει ή εξακολουθεί να είναι επίκαιρη η φράση του Σεφέρη που σταχυολογείται από μια συνέντευξη του στον Γιώργο Θεοτοκά, το έτος το 1968: «Δεν με νοιάζουν οι θεσμοί και τα συστήματα. Με νοιάζει που αφού εξευτελίζουμε τους θεσμούς και τα συστήματα, σκεπάζουμε μετά τα καμώματά μας με ρητορείες». Υπάρχει λοιπόν ένα κράτος, το οποίο δεν προνοεί, δεν σχεδιάζει, δεν εφαρμόζει, δεν παράγει, δεν λογοδοτεί και εντούτοις κουνάει το δάχτυλο στους υπηκόους του.
Πάω στο δεύτερο θέμα, αρμοδιότητες! Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί καλεσμένοι, φίλοι διατελέσαντες και εν ενεργεία, αρμοδιότητες παρέχονται. Το ζήτημα είναι πώς οι αρμοδιότητες μπορούν να γίνονται υπηρεσίες. Για να γίνονται όμως οι αρμοδιότητες υπηρεσίες, χρειάζεται θεσμικός εξοπλισμός, ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, οικονομικά και άλλα μέσα και ούτω καθεξής και αυτό να το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όταν μιλάμε για αρμοδιότητες.
Τώρα, εγώ είμαι της άποψης ότι το επιτελικό κράτος συνιστά την μεγάλη ανατροπή. Δηλαδή, οι συνθήκες υπό τις οποίες ένας άνθρωπος ζει, γεννιέται, μεγαλώνει, σπουδάζει, εργάζεται και πεθαίνει ακόμα, είναι υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να με συγχωρήσει ο αγαπημένος μου φίλος, ο Γιώργος ο Ιωακειμίδης, που είπε λίγο πριν ότι δεν είναι έτοιμη η Αυτοδιοίκηση. Η Αυτοδιοίκηση, αυτή ή την άλλη αρμοδιότητα που είναι δική της, είναι υπόθεσή της, πρέπει να την πάρει, τέλος. Για πολλούς λόγους που τους έχουμε εξηγήσει. Γιατί είναι κοντά στα προβλήματα, γιατί αισθάνεται τις ανάγκες των πολιτών , γιατί έχει ευαισθησίες, για πολλούς λόγους και γιατί στο κάτω κάτω, όποια δημόσια εξουσία πήρε να την ασκήσει, την άσκησε καλύτερα από την κεντρική διοίκηση και είναι πολλά παραδείγματα που δεν είναι ώρα να τα ξαναπούμε, τα ξέρουμε. Να πω χαρακτηριστικά ότι ο δήμαρχος Καμίνης προχτές σε μια συνάντηση μας, είπε ότι την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εξακολουθεί να την ποτίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Άλλο παράδειγμα, το Μενίδι τώρα με τα θέματα αυτά, κοινωνικής ένταξης, κοινωνικής πολιτικής. Κύριε Υπουργέ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει επεξεργαστεί θέματα για τους τσιγγάνους και λύσεις για το οικιστικό, την εκπαίδευση, την απασχόληση και έχει άριστα παραδείγματα. Έχει εξαιρετικές πρακτικές πάνω στο θέμα αυτό, δεν τα είδατε; Αν το θέμα αυτό είχε ανατεθεί στην Αυτοδιοίκηση, αν το είχε αναλάβει, όπως σε πολλές περιπτώσεις, θα είχαν πολλά θέματα τέτοια αμβλυνθεί, να μην πω λυθεί.
Υπάρχουν πολλοί τσιγγάνοι δικηγόροι, γιατροί, καθηγητές, δάσκαλοι. Καλέστε τους, μαζί με την Αυτοδιοίκηση, να λύσετε τα θέματα αυτά..
Όσον αφορά τα οικονομικά μέσα, την Οικονομική αυτοτέλεια. Η φορολογική αποκέντρωση είναι μεγάλο θέμα, μην το περνάμε έτσι. Δεν ξέρω αν μπορεί να σταθεί πραγματική φορολογική αποκέντρωση χωρίς η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι σε θέση να κατασκευάσει έναν δικό της εισπρακτικό μηχανισμό. Πάντως, πρέπει να ενισχυθούν τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάντοτε έλεγα και λέω ότι… Και το υποστηρίζω με φανατισμό, όσα οικονομικά μέσα και να διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν λύνει τα προβλήματα της, αν δεν υπάρξει ένα ταμείο συνοχής. Και να εμποδίσουμε την αυθαιρεσία του κράτους, του οποιουδήποτε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες…
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Λάμπρο μου, στο πέμπτο λεπτό είμαστε.
Λ. ΜΙΧΟΣ: Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να διαθέτει χρήματα ανεξέλεγκτα. Ένα τεχνικό δελτίο για όλους τους Δήμους, με βάση το οποίο να χρηματοδοτούνται, στο οποίο να περιέχονται η φοροδοτική ικανότητα, οι δείκτες ανεργίας, οι υποδομές.. .Δεν μπορεί δηλαδή, κάποιος Δήμος να ξαναφτιάχνει τρίτη φορά την πλατεία του, αλλά άλλος Δήμος σε κάποια συνοικία του να μην έχει νερό.
Και τέλος, για το δημαρχοκεντρικό σύστημα και το… Πώς το λέμε, την απλή αναλογική, δύο λέξεις μόνο. Ξαναλέω, το λέω πάντα, το δημαρχοκεντρικό σύστημα είναι μια κουβέντα χωρίς περιεχόμενο. Ο Δήμαρχος και προκαλώ οποιονδήποτε, δεν μπορεί με δική του μόνη απόφαση να αγοράσει ένα κουτάκι καρφίτσες.
Πάμε στην απλή αναλογική. Προκαλώντας την ευαισθησία σας κύριε Υπουργέ, την ξέρω την δημοκρατική, σας λέω ότι η Αυτοδιοίκηση που φτιάξατε για τις εκλογές είναι κουτσή, όσο παραμένει μια μεγάλη εκλογική Περιφέρεια, η Β’ Αθηνών που έχει 1.650.000 ψηφοφόρους.
Λέω και τελειώνω ότι η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι κακή υπό τις εξής προϋποθέσεις, ακούστε. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει γενικό τεκμήριο αρμοδιότητος, αποφασίζει δηλαδή και για την άδεια στάθμευσης του αναπήρου. Αν ξανασχεδιάσουμε την αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι προγραμματική, πολιτικού ελέγχου, που να διασφαλίζει την λογοδοσία και την διαφάνεια και τρίτον να έχει μια ευρεία κανονιστική αρμοδιότητα, για να προσαρμόζει τις λειτουργίες της στις ανάγκες κάθε περιοχής, τότε μπορεί να έχουμε απλή αναλογική, γιατί το εκτελεστικό της μέρος δεν θα μπει σε διακινδύνευση.
Αυτά, διότι… Ευχαριστώ πολύ…